Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akadályozná Peking a hongkongiak kivándorlását


Hongkongi aktivisták tüntetnek 12 letartóztatott, és Kínában fogvatartott társukért
Hongkongi aktivisták tüntetnek 12 letartóztatott, és Kínában fogvatartott társukért

A kínai kormány pénteken bejelentette, hogy január 31-e után nem fogadja el érvényes úti okmányként és személyes azonosító dokumentumként a hongkongi polgárok British National Overseas (BNO) útlevelét. A korábban autonóm városállam kínai bekebelezése miatt több százezren menekülhetnek Nagy-Britanniába.

A British National Overseas (BNO) útlevelet az Egyesült Királyság a brit gyarmatokon élő emberek számára vezette be. Hongkong 1997-ig tartozott a brit fennhatóság alá, de mintegy 3 millió hongkongi jelenleg is rendelkezik érvényes BNO-útlevéllel. Sőt, az okmányra jogosult mindenki, aki a város Kínának való átadása előtt született, vagyis a 7,5 millió hongkongi lakos nagy része, 5,4 millió ember.

Pénteken Peking bejelentette, hogy továbbiakban nem fogadják el érvényes úti okmányként a BNO-útleveleket. A döntéssel valószínűleg a hongkongiak kivándorlását igyekeznek megakadályozni, az azonban nem biztos, hogy ez valóban visszatartja-e őket.

Gyarmati útlevél

Miután a Kínai Népköztársaság tavaly a korábban autonóm városban bevezette az emberi jogokat csorbító nemzetbiztonsági törvényt, az Egyesült Királyság kiterjesztette a BNO útlevéllel rendelkezők jogait: az új szabályok alapján, 2021 februárjától kezdve az okmánnyal öt éven keresztül lehet munkát vállalni a szigetországban, ezt követően pedig egyszerűsített eljárásban lehet brit állampolgárságért folyamodni. Korábban a BNO útlevél csak hathetes tartózkodásra jogosította fel tulajdonosait, és a munkavállaláshoz is speciális vízumot kellett kiváltani.

Ezt a változást a pekingi vezetés már akkor nehezményezte, a kínai belügyekbe való beavatkozásként értékelte. Ennek oka, hogy a nemzetbiztonsági törvény miatt sok honkongi a kivándorláson gondolkodik, amit megkönnyít számukra az új okmányra vonatkozó szabály. 2020-ban a britek azzal számoltak, hogy legalább 322 000 hongkongi fog bevándorolni hozzájuk a következő egy évben.

Mások is várják a honkongi menekülteket

Az ő befogadásukat persze nemcsak a jó szándék vezényli, hiszen a brexit miatt az európai munkavállalók és vállalkozók távozása várhatóan komoly problémákhoz vezet majd a brit gazdaságban. Egy felmérés szerint a londoniak közel 40 százaléka nyitott arra, hogy elhagyja a brit fővárost, és az EU-ba költözzön. Többek között őket pótolhatják a Hongkongból érkező, nagyrészt magasan képzett és angolul jól beszélő emberek.

Ugyanakkor nem Nagy-Britannia a Hongkongból kivándorlók egyetlen célpontja. Kanadában és Japánban és más országokban szintén egyszerűsítik a honkongiak munkavállalását és letelepedését. Tajvanban pedig külön irodát is nyitottak a hongkongi politikai menekülteknek, tavaly mintegy 6 ezren telepedtek le a szigeten.

Korábban előfordult, hogy a kínai hatóságok útiokmányokat koboztak el politikailag megbízhatatlannak tartott honkongiaktól. Azonban a BNO-útlevél mellett a honkongiak nagy része rendelkezik kínai útlevéllel és hongkongi személyi igazolvánnyal, amelyekkel szintén beutazhatnak az Egyesült Királyságba.

Elemzők szerint a döntés valószínűleg nem szab gátat a hongkongiak kivándorlásának, ehelyett nyilvánvalóvá teszi, választaniuk kell a kínai állampolgárság és a brit státusz között.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG