Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akár cégeladásra is kötelezhetné a tulajdonosokat a GVH egy törvényjavaslat értelmében


Tuzson Bence a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én
Tuzson Bence a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tuzson Bence igazságügyi miniszter jegyzi Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról címmel benyújtott salátatörvényt. Az indoklás szerint a törvénymódosításra a tisztességes gazdasági verseny, az egészséges piacszerkezet, a fogyasztói jogok hatékonyabb védelme miatt van szükség.

A kormány módszere eddig az volt, hogy nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánította a neki tetsző cégeket, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításával viszont a Gazdasági Versenyhivatal saját hatáskörben jelölhet ki „a verseny és a fogyasztók szempontjából piacokon átívelő, alapvető jelentőségű” vállalkozásokat – írta meg a 24.hu.

Ha a parlament elfogadja a módosító javaslatot, akkor a GVH, ha úgy látja, hogy az alapvető jelentőségűnek minősített vállalkozás olyan helyzetbe kerül, ami azzal fenyeget, hogy a cég nem tud eleget tenni a kötelezettségeinek, kötelezheti a tulajdonosokat egyebek között

  • a vállalkozás részben vagy egészben történő értékesítésére;
  • a folyamatos és biztonságos szolgáltatáshoz, kereskedelemhez, gyártáshoz szükséges eszközök kijelölt szolgáltatónak költségalapú díj melletti üzemeltetésre átadására;
  • a tevékenység gyakorlásához szükséges nyilvántartások, adatok rendelkezésre bocsátására.

A GVH emellett kezdeményezheti az alapvető jelentőségű vállalkozás irányítási jogkörrel rendelkező vezető testületében más vezető állású személy megválasztását, kinevezését, valamint felfüggesztheti a tagsági részesedéshez kapcsolódó szavazati jogokat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG