Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akár egy hónapos fizetett házassági szabadságot is bevetnek Kínában a születésszám növelésére


Gyerekek egyforma sapkában egy pekingi parkban a nemzetközi gyermeknapon 2017. június 1-jén
Gyerekek egyforma sapkában egy pekingi parkban a nemzetközi gyermeknapon 2017. június 1-jén

Több kínai tartomány harminc nap fizetett szabadságot ad fiatal házasoknak abban bízva, hogy ezzel ösztönzik a házasságkötést és növelik a csökkenő születési rátát – közölte kedden a Kommunista Párt egyik lapja, a Napi Népegészség.

Kínában a legrövidebb fizetett házassági szabadság három nap, de a tartományok február óta ennél bőkezűbb juttatásokról is határozhatnak.

A lap szerint az északnyugati Kanszu tartomány és a széntermelő Sanhszi most harminc napot ad, míg Sanghaj tízet, Szecsuán pedig még mindig csak hármat.

„A házassági szabadság meghosszabbítása a termékenységi ráta növelésének egyik hatékony módja” – idézi az újság Jang Haj-jangot, a Délnyugati Pénzügyi és Gazdaságtudományi Egyetem Társadalomfejlesztési Kutatóintézetének dékánját.

„A házassági szabadság meghosszabbítása főként olyan tartományokban és városokban tapasztalható, ahol viszonylag lassú a gazdasági fejlődés” – mondta, hozzátéve, hogy sürgősen szükség van a munkaerő bővítésére és a fogyasztás ösztönzésére.

Jang szerint még számos egyéb támogató intézkedésre van szükség, beleértve a lakhatási támogatást és a férfiak fizetett apasági szabadságát.

A hivatalos adatok szerint hat évtized után először csökkent tavaly Kína lakossága – ez a fordulópont várhatóan egy hosszú hanyatlás kezdetét jelenti.

Tavaly regisztrálták Kínában a valaha volt legalacsonyabb születési rátát, 6,77 születést ezer főre vetítve.

A visszaesésért zömmel az 1980 és 2015 közötti egykepolitika, valamint az oktatási költségek megugrása hibáztatható, ami sok kínait eltántorított attól, hogy egynél több gyermeket vállaljon vagy egyáltalán vállaljon gyereket.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG