Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akár ezerkétszáz civil is lehet a szeverodonyecki vegyi üzemben


Férfi gyermekével az Azot vegyi üzemben, Szeverodonyeckben 2022. június 12-én
Férfi gyermekével az Azot vegyi üzemben, Szeverodonyeckben 2022. június 12-én

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok szerint a hevesen ostromlott Szeverodonyeckben található Azot vegyi üzem föld alatti bunkereiben menedéket kereső civilek száma elérheti az ezerkétszázat.

Moszkva szerdán fegyverletételre szólította fel a létesítményben rekedt ukrán katonákat, azt ígérve, hogy humanitárius folyosót biztosítanak az ott-tartózkodó civilek számára, Kijev azonban eddig nem reagált az ajánlatra.

Rogyon Mirosnyik, a függetlenségét önhatalmúlag kinyilvánító, úgynevezett Luhanszki Népköztársaság egyik tisztségviselője ezer és ezerkétszáz közé tette az üzemben még megbújó civilek számát, a gyárat ellenőrző ukrán és külföldi katonákét pedig kétezerre.

Az orosz kormány kedden elutasította azt a kijevi kérést, hogy tegyék lehetővé a civilek kimenekítését az ország ukrán kézen lévő területei felé.

„Felajánljuk az Azot üzemében lévő nacionalista zászlóaljak fegyveresei és a külföldi zsoldosok számára az erőszakos cselekmények beszüntetését” – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

A tárca közleményében emellett azt állították, hogy ukrán katonák szándékosan irányítottak a gyárba civileket, hogy élő pajzsként használhassák őket.

Mihail Mizincev vezérezredes, az orosz Nemzeti Védelmi Irányítóközpont vezetője ígéretet tett arra, hogy szerdán reggel 8 órától aznap estig humanitárius folyosót nyitnak az Azot üzemben rekedt civilek biztonságos kimenekítése érdekében. Tájékoztatása szerint az érintetteket a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt lévő Szvatovóba szállítanák, mintegy hatvan kilométerre északra Szeverodonyecktől.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG