Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akár kedden is szavazhat a parlament a svéd NATO-csatlakozásról


Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án

Az MSZP az Országgyűlés Házbizottságának rendkívüli ülését kezdeményezte, amelyet össze is hívtak keddre. A török elnök döntése után komoly lépéskényszerbe került a Fidesz-frakció.

Éppen a magyar nemzeti ünnepen közölte a török köztársasági elnök hivatala, hogy Recep Tayyip Erdoğan aláírta a svéd NATO-csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet. Ezzel a ratifikáció a Török Nagy Nemzetgyűlés elé kerülhet.

Ez még mindig nem jelent konkrét határidőt, akár hetekbe is telhet, amíg Ankarában valóban szavaznak majd, de Erdoğan lépése azt jelzi, hogy Törökországban is megindult a formális ratifikáció. (Az ügyben kerestük a török nemzetgyűlést, kérdésünkre egyelőre nem válaszoltak.)

Ehhez kapcsolódóan: Németh Zsolt: Trump és Orbán Viktor között jó a kémia.

Ezzel lépéskényszerbe került a Fidesz frakciója is, hiszen a párt képviselői már többször kijelentették, hogy biztosan nem Magyarország lesz az utolsó NATO-tagállam, amelyik szavaz a kérdésben. (Törökország és Magyarország kivételével már minden tagállam megszavazta Svédország csatlakozását.) Legutóbb éppen a Szabad Európának adott interjúban mondta el Németh Zsolt, hogy nem mi leszünk az utolsók.

Az MSZP az ankarai hírek nyomán kedd reggel a Házbizottság rendkívüli ülését kezdeményezte, amelyet 12.30-ra össze is hívtak. Ez a testület dönthet arról, hogy az Országgyűlés napirendjére vegyék-e a kérdést. A ratifikációról szóló törvényjavaslatot már több mint egy éve benyújtották, de a Fidesz–KDNP mindeddig leszavazta az ellenzéki kezdeményezéseket, hogy napirendre vegyék. Ez kell ahhoz, hogy szavazni lehessen róla.

Ehhez kapcsolódóan: Nézze meg idővonalunkat a svéd NATO-csatlakozásról!

A parlament honlapján szereplő október–november havi üléstervben szerepel az erről szóló törvényjavaslat, igaz, konkrét dátum nélkül. Az Országgyűlés október 24–25–26-án és október 30-án tart még ülést ebben a hónapban az előzetes menetrend szerint.

A svéd NATO-csatlakozást elvileg a Mi Hazánkon kívül minden párt támogatja, így a ratifikációnak négyötödös többsége lehet, ez pedig a jelenlegi parlamenti szabályok szerint azt jelenti, hogy akár egy nap alatt napirendre vehetik és meg is szavazhatják.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG