Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aláírásgyűjtés indult Szentgotthárdon, mert az egyház venne át két iskolaépületet


A Vörösmarty Mihály Gimnázium épülete Szentgotthárdon
A Vörösmarty Mihály Gimnázium épülete Szentgotthárdon

Ne kerüljön katolikus egyházi tulajdonba a szentgotthárdi gimnázium és a Széchenyi iskola épülete! – ezzel a címmel indított petíciót a Közösen Szentgotthárdért Egyesület, miután a szombathelyi képviselő-testület hallgatólagosan jóváhagyta, hogy az egyházé legyen a volt Vörösmarty gimnázium és a volt Széchenyi általános iskola épülete.

A tavaly decemberben elfogadott törvény értelmében (2022. évi LXXVIII. törvény az egyházakat érintő egyes törvények módosításáról) az önkormányzati képviselő-testületnek bele kell egyeznie, ha az egyház olyan épületet akar tulajdonba venni, amelyet az egyház használ feladatellátásra.

Vas megye első állami gimnáziuma

A jogszabály alapján nemcsak a volt egyházi tulajdonú épületeket veheti tulajdonba az egyház, hanem azokat is, amelyekben jelenleg feladatot látnak el. Ezek jellemzően az egyházi fenntartású iskolák épületei, amelyek többsége jelenleg az önkormányzatoké. Szentgotthárdon tavalyelőtt szeptembertől működteti a katolikus egyház a város két iskoláját, miután a szülők többsége megszavazta az egyházi átvételt.

Az Arany János Általános Iskola maradt az államnál, az egyházé lett a volt Széchenyi István Általános Iskola és a Vörösmarty Mihály Gimnázium. Az utóbbi 130 évvel ezelőtt indult, a megye első állami gimnáziuma volt, itt érettségizett többek között Csákányi László, aki később híres színész lett.

A szentgotthárdi egyesület az alábbi szöveggel indította el a petíciót:
„Kedves gotthárdiak – hívők és nem hívők!
Akarjuk, hogy katolikus egyházi tulajdonba kerüljön idén 130 éves gimnáziumunk, a megye első állami gimnáziumának épülete?
Helyes dolog, hogy a város – vagyis az Önök – tulajdona egyik napról a másikra az egyház kezébe kerül? Egy tavaly decemberben elfogadott törvény alapján az egyházak olyan épületekre is igényt tarthatnak, amelyek soha nem voltak egyházi tulajdonban.
A legutóbbi, rendkívüli képviselő-testületi ülés végén egy kérdésre adott válaszból kiderült, hogy a katolikus egyház igényli azokat az ingatlanokat, amelyekben jelenleg egyházi oktatás zajlik, tehát a gimnázium és a hajdani Széchenyi iskola épületét. Mindkét ingatlan a város lakóinak adóiból, támogatásából épült és fejlődött, az önkormányzat pályázatok felhasználásával fejlesztette őket.
Tiltakozzunk együtt a tervezett lépés ellen!
Közösen Szentgotthárdért Egyesület”

Kübekházán az egyház visszalépett

A petíció szervezői azt szeretnék, ha az egyház visszavonná a kérését. Az egyesület elnöke, Bana Tibor volt országgyűlési képviselő (Jobbik) kérdésünkre elmondta: volt már példa arra, hogy a felháborodás miatt az egyház visszalépett, Kübekházát említette. A Csongrád-Csanád megyei településen az egyház az iskola és az óvoda épületére nyújtotta be igényét, a polgármester és a képviselő-testület azonban ellenállt, végül az egyházmegye visszavonta.

A szentgotthárdi polgármester viszont az egyház kérése mellé állt, és ebben követte a képviselő-testület jó része – hangsúlyozta Bana Tibor, aki szerint így egyértelmű, hogy tőlük nem várható ellenállás. A lakosság viszont az épületek megtartása mellett van. Még márciusban indult szavazás egy civil Facebook-oldalon, a válaszadók 93 százaléka állt ki amellett, hogy az önkormányzat ne adja át ingyenesen a két épületet az egyháznak.

A Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárdon
A Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárdon

Bana Tibor kijelentette: próbálnak nyomást gyakorolni az egyházra, de amíg a városvezetés szerint rendben van az épületek átadása, addig nincs sok eszközük, ezért is indították az aláírásgyűjtést. A petíciót eddig 179-en írták alá.

Szilágyi József írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG