Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aláírásgyűjtés Kijevben: karácsonyfa állítása helyett a hadsereget támogatnák


Karácsonyfa és ünnepi dekoráció a kijevi Szent Szófia-székesegyház előtt 2020. december 28-án
Karácsonyfa és ünnepi dekoráció a kijevi Szent Szófia-székesegyház előtt 2020. december 28-án

Már több ezren írták alá azt a petíciót, amelynek kezdeményezői azt sürgetik, hogy az ukrán főváros a hadsereg és a menekültek támogatására fordítsa a szokásos nagy köztéri karácsonyfa felállítására szánt összeget.

Kijev központjában az utóbbi években az ezeréves Szent Szófia-székesegyház előtt állították fel a város karácsonyfáját az ünnepek idején.

Az aláírásgyűjtést meghirdető Natalja Popovics azonban úgy véli, hogy nem lenne helyénvaló most erre pénzt költeni, amikor az ország háborúban áll. és emberek milliói kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

„Helyénvalóbb lenne az erre elkülönített összeget az ukrán fegyveres erők vagy a belső menekültek támogatására fordítani” – hangsúlyozta.

„Megértem, hogy az ünnepet meg kell tartani, de ennek helyszíne legyen az emberek otthona” – tette hozzá.

A helyi híradások szerint gyorsan összejött az ahhoz szükséges hatezer aláírás, hogy a hatóságok napirendre vegyék az ügyet.

Vitalij Klicsko polgármester a napokban közölte, hogy nem lesznek karácsonyi tömegrendezvények a fővárosban.

Az ukrán ortodox egyház nemrég jóváhagyta, hogy a karácsonyt december 25-én tartsák az országban a Julián-naptár szerint szokásos január 7-e helyett, ezzel is kifejezve az elhatárolódást az orosz ortodox egyháztól és egyben Oroszországtól.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG