Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aláírták: amerikai közreműködéssel épít atomerőművet Lengyelország


Kézfogás az aláírás után. Varsó, 2023. szeptember 27.
Kézfogás az aláírás után. Varsó, 2023. szeptember 27.

Lengyel és amerikai tisztviselők megállapodást írtak alá szerdán Varsóban Lengyelország első atomerőművének megépítéséről. A terv része a közép-európai ország törekvésének a szennyező fosszilis tüzelőanyagok elhagyására.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök új fejezet kezdetének nevezte a megállapodást, amelynek értelmében a Balti-tenger melletti Pomerániai vajdaságban, a Lubiatowo–Kopalino telephelyen építik fel az erőművet, és stabil és tiszta energiaforrásnak minősítette az atomenergiát.

Morawiecki kormánya tavaly jelentette be, hogy az Egyesült Államokat választotta partnerének a projekthez.

A Westinghouse-ból és a Bechtelből álló konzorcium az atomprogramot felügyelő lengyel állami vállalattal, a Polskie Elektrownie Jądrowéval (PEJ) írta alá a megállapodást.

Ehhez kapcsolódóan: Ausztriának is elmagyarázta Lengyelország, miért akar atomerőműveket

Lengyelország negyvenmilliárd dollárt tervez költeni két, egyenként három reaktorral rendelkező atomerőmű építésére, a másodikat 2043-ban adják át. Az Egyesült Államokkal kötött megállapodás a pomerániai erőmű első három reaktorára vonatkozik, amelyek a tisztviselők szerint 2033-ban kezdenék az áramtermelést.

Lengyelország – amely Európa legrosszabb levegőjű országai közé tartozik – évtizedek óta tervezi atomerőmű építését, hogy lecserélje elöregedő széntüzelésű erőműveit.

Ukrajna orosz inváziója és az, hogy az oroszok gazdasági és politikai nyomásgyakorlásra használják az energiát az európai országokkal szemben, minden eddiginél sürgetőbbé tette Lengyelország számára alternatív energiaforrások felkutatását.

Ehhez kapcsolódóan: Piotr Woźniak: Nem igaz, hogy Magyarországnak nincs választása

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG