Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alaptalanul támadja a Szabad Európát a kormánysajtó


Részlet a Mandiner cikkéből.
Részlet a Mandiner cikkéből.

A kormányhoz közeli média elkezdett arról cikkezni, hogy cáfolta a Szabad Európa egyik fontos idézetét az Európai Bizottság. Állításaikból viszont csak az derül ki, hogy nem értettek meg rendesen egy közleményt. Eloszlatjuk a félreértést.

Csütörtök este kirakott egy szerző nélküli cikket a kormányközeli Mandiner.hu oldal, amiben azt állították, hogy az EU cáfolta egy lényeges idézetünket az oltásokkal kapcsolatban.

Ez nagyon súlyos vád: annak a gyanúját veti fel, hogy hazudott volna honlapunk és meghamisított vagy kitalált egy idézetet. A cikket gyorsan elkezdték átvenni a kormányközeli médiabirodalom más újságjai is.

Röviden
Az EU kiadott egy közleményt arról, hogy a potenciálisan megrendelhető Moderna-oltásokkal kapcsolatban őket nem kereste egy újság se. A Szabad Európa a már megrendelt oltások menetrendjéről kérdezte őket. A Mandiner névtelen újságírója pedig azt hitte, hogy a két állítás ugyanarra vonatkozik, ezért ellentmondanak egymásnak.

Az érvelésük alapja viszont egy tévedés, ugyanis nem alaposan olvasták el a közleményt. A Szabad Európát sem kérdezték meg, pedig mi is hamar tudtunk volna segíteni.

Részletesebben

Még múlt héten írtunk egy cikket arról, hogy kihez kerülhetnek a magyaroknak szánt Moderna-oltások, amikről a kormány lemondott.

Ebben szó volt arról is, hogy a kormány vezető tagjai változó magyarázatokat adtak arra, hogy miért nem kértük ezeket a vakcinákat. Az egyik verzióban Gulyás Gergely "Brüsszelt" hibáztatta, amiért szerinte túl későn szállítanának.

Ez pedig így nem igaz, mert még januárban rákérdeztünk az EU-nál a megrendelt oltások várható szállítási menetrendjére. Válaszukban pedig elmagyarázták, hogy ők nem szállítanak semmit, a közös beszerzésből származó oltások nem az EU-tól érkeznek Magyarországra, hanem az egyes gyártókkal kellett ezt megbeszélnie a magyar kormánynak.

"A közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem »az EU-tól« érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, ezért nekünk sajnos nincs közvetlen rálátásunk a pontos szállítási menetrendre"

- idéztünk cikkünkben a válaszból.

A vonatkozó részlet a hivatalos válaszból. A sajtóosztály munkatársainak személyes mailcíme azért lett kitakarva, mert ők sem adják meg a honlapon. Ha ön olyan újságíró, akinek az Európai Bizottság magyarországi tevékenységével kapcsolatban vannak kérdései, akkor megtalálja a sajtóosztály elérhetőségeit itt: https://ec.europa.eu/hungary/news/pressroom_hu
A vonatkozó részlet a hivatalos válaszból. A sajtóosztály munkatársainak személyes mailcíme azért lett kitakarva, mert ők sem adják meg a honlapon. Ha ön olyan újságíró, akinek az Európai Bizottság magyarországi tevékenységével kapcsolatban vannak kérdései, akkor megtalálja a sajtóosztály elérhetőségeit itt: https://ec.europa.eu/hungary/news/pressroom_hu

Erre Gulyás Gergely miniszter egy durva hangvételű Facebook-posztban reagált, és bár egyetlen állítást sem cáfolt, az Európai Uniót vádolta hazugsággal. Emellett még a kormányinfón is az EU-t támadta.

Ezért az EU magyarországi képviselete kiadott egy közleményt. Ebben szerepelt az a részlet is, hogy őket a potenciálisan megvásárolható Moderna-oltások mennyiségével vagy menetrendjével kapcsolatban nem kereste senki.

"A Moderna vállalat oltóanyagából Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és az ebben az összefüggésben várható szállítási időzítéssel kapcsolatban Képviseletünk semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kapott, ebben a témában tájékoztatást nem adott" - írták.

A kormányközeli sajtó érintett névtelen újságírói pedig azt értették félre, hogy a már megrendelt szállítmány nem ugyanaz mint a potenciálisan megrendelhető.

A Mandiner.hu-t már kértük, hogy távolítsa el a Szabad Európáról szóló valótlan állításait.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG