Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Albánia egykori szovjet haditengerészeti támaszpontot ajánlott fel a NATO-nak


Az amerikai haditengerészet Bob Hope nevű hadihajója horgonyt vet a Defender - Europe NATO-hadgyakorlat idején Durres kikötőjében, Albániában 2021. április 26-án
Az amerikai haditengerészet Bob Hope nevű hadihajója horgonyt vet a Defender - Europe NATO-hadgyakorlat idején Durres kikötőjében, Albániában 2021. április 26-án

Albánia haditengerészeti támaszpontot ajánlott fel a NATO-nak, hogy emelje a kis ország értékét a szövetségben „ezekben a nehéz időkben” – közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal.

Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy a fővárostól, Tiranától 180 kilométerre délre fekvő Pashaliman haditengerészeti bázis „hozzáadott értéket” jelenthet a szövetség számára, és ők már elvégezték a felújítását.

„Hiszem, hogy ezekben a veszélyes időkben a tábornok fontolóra veheti NATO haditengerészeti bázis létrehozását Albániában” – mondta Rama szerdai beszédében.

Albánia, mely 2009-ben lett a NATO tagja, csatlakozott az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz Oroszország ukrajnai háborújának elítélésében.

A Vlora-öböl alatt elhelyezkedő Pashaliman támaszpontot az 1950-es években építették, amikor a Szovjetunió 12 tengeralattjárót hozott ide, és ezzel létrehozta egyetlen haditengerészeti bázisát a Földközi-tengeren. Tirana és Moszkva kapcsolatainak 1961-es megszakítását követően a Pashaliman haditengerészeti támaszpontként működött tovább, négy ottmaradt tengeralattjáróval és kis hadihajókkal.

A bázist és a tengeralattjárókat az 1997-es zűrzavaros évben kifosztották, amikor Európa akkor legszegényebb lakói elvesztették megtakarított pénzüket egy kudarcba fulladt piramisjátékon. A tengeralattjárók közül hármat ócskavasként adták el, a negyedik pedig megmaradt, a kormány most azt fontolgatja, hogy átalakítsa-e múzeummá.

A Pashalimant Törökország újította fel, és azóta a Jón- és az Adriai-tengeren járőröző katonai hajók haditengerészeti támaszpontjaként szolgál.

A NATO elkezdte az ugyancsak Albánia kommunista korszakából hátra maradt Kucove légitámaszpont korszerűsítését is, 85 kilométerre délre a fővárostól, Tiranától. Ezzel alkamassá teszi arra, hogy a szövetségi hadműveletekben használják.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG