Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folyamatosan emelkednek az albérletárak, a fővárosban már 240 ezer forint az átlag


Belvárosi panelházak Debrecenben 2023. június 8-án
Belvárosi panelházak Debrecenben 2023. június 8-án

A legjelentősebb egyetemvárosokban a tavalyi fővárosi szintet közelítik az árak: Debrecenben és Győrben 170 ezer forint, Pécsett 140 ezer, Szegeden több mint 137 ezer, Miskolcon százezer forintos albérletárral kell számolniuk a leendő bérlőknek. Budapesten az átlagos bérleti díjak július elején 240 ezer forintnál tartottak. A szakemberek szerint még inkább felpöröghet a piac a felvételi ponthatárok kihirdetése után.

Április óta egyre több kiadó lakás került a piacra, július közepén mintegy 12 ezer bérelhető ingatlanból lehetett válogatni – derül ki a 24.hu összeállításából. Májusban és júniusban a fővárosi kiadó lakások iránti érdeklődések száma 6-11 százalékkal haladta meg az év első hónapjaira jellemző átlagot. Az év első hat hónapjában a vármegyeszékhelyeken 11 százalékkal nőtt a kiadó lakások iránti kereslet.

Július 26-án este 8 órakor hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, a dátum egyben az albérletszezon rajtjának időpontja is, ekkor kezdődik a legnagyobb verseny a kiadó lakásokért.

A fővárosban július elején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. A korábbi években a diákok körében a népszerű VIII., IX., XI. és XIII. kerületben 220-240 ezer forintos átlagos bérleti díj volt jellemző. A három legolcsóbb kerület a X., a XVII. és a XXI., ezekben 150–165 ezer forint az átlagos lakbér – írja az ingatlan.com elemzésére hivatkozva a hírportál.

A legjelentősebb egyetemvárosokban a tavalyi fővárosi szintet közelítik az árak: Debrecenben és Győrben 170 ezer forint, Pécsett 140 ezer, Szegeden több mint 137 ezer, Miskolcon százezer forintos albérletárral kell számolniuk az érdeklődőknek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG