Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alekszej Navalnij: Mások fizetnek a különleges szilveszterért, nekem ingyen összejött


Alekszej Navalnij rács mögött
Alekszej Navalnij rács mögött

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát december 31-én tizedik alkalommal küldték úgynevezett büntetőizolátorba a vlagyimiri körzet szigorúan őrzött büntetőtelepén. Az elítélt politikus így egy zord cellában köszöntötte az új évet. Erről a nevét használó közösségimédia-fiókok számoltak be január 9-én.

A posztok szerint a büntetőtelep vezetősége szabálysértésnek tekintette, hogy Navalnij 5 óra 24 perckor mosta meg az arcát, miközben a szabályzat szerint pontban 6 órakor mosakodnak a rabok. Navalnijt ezután 15 napra büntetőcellába zárták.

„Ezzel tönkrementek a fergeteges szilveszterre vonatkozó terveim, amelyre félretettem egy csomag csipszet és egy halkonzervet” – írta Navalnij.

„Régi barátaim – a hobó (szomorkodott) és a pszichó (nyüszögött és üvöltött) társaságában töltöttem az újévet. Hatéves korom óta először átaludtam az egész szilveszteréjszakát. Mások fizetnek a különleges szilveszterért, nekem ingyen összejött.”

Navalnij szerint úgy kapta „jubileumi büntetését”, hogy „külön neki” gyűjtöttek ellene bizonyítékokat az ünnepnapra.

Mint megjegyezte, a körletrend „súlyos megsértése” (azaz a korai arcmosás miatt) 15 nap zárkát kapott.

Az ellenzéki vezetővel együtt van az izolátorban egy rab, a „Traktoros”, akinek depressziójára már korábban is panaszkodott.

„Január 3-án engedték ki, és január 4-én hozták vissza. Ráadásul amikor kiengedik, nem viszik be a barakkba, mint mindenki mást, hanem betegnek nyilvánítják, és az orvosi részlegbe teszik, amely tele van influenzás betegekkel – itt járvány van. És pontosan egy nappal később visszadobják hozzám az elkülönítőbe. Úgy tűnik, bakteriológiai fegyverként használják. Nem csoda, hogy szomorkodik – fejtegette Navalnij, azt üzenve még: – Ne legyetek betegek az új évben!”

De ő megbetegedett

Az ellenzéki aktivista ügyvédje, Vagyim Kobzjev hétfőn azt írta Twitteren, hogy forrásai szerint Navalnij beteg, lázas és köhög. „Sajnos működött a bakteriológiai fegyver (…) Megpróbálunk neki gyógyszert küldeni” – tette hozzá.

Alekszej Navalnij december 25-én közölte, hogy kiengedték előző izolátoros büntetéséről, miután 12 napot töltött ott. Akkor ez már a kilencedik ilyen szigorított elzárás volt a 6. számú büntetőtelepen töltött ideje alatt. Hat nappal később ismét az elkülönítőbe került.

Navalnijt 2022 júniusa óta tartják fogva a vlagyimiri körzet szigorított büntetőtelepén. Azután szabták ki rá a további büntetéseket, hogy augusztusban bejelentette, hogy fogolyszakszervezetet alapított, és elkezdte támadni fogva tartási körülményeit. Navalnij elkülönítőbe küldésének indokai között szerepelt a kigombolt ing, az, hogy megtagadta a kerítés mosását, hogy nem viselt kabátot és hogy káromkodott.

Az aktivistát korábban Berlinben kezelték, miután 2020 augusztusában Novicsok idegméreggel próbálták megölni. 2021 elején – a szabadságára leselkedő veszély teljes tudatában – visszatért Oroszországba, ahol már a repülőtéren őrizetbe vették.

Az Oroszországban szélsőséges szervezetnek nyilvánított Korrupcióellenes Alapítvány vezetőjét először az úgynevezett Yves Rocher-ügyben ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre. 2020-ban történt letartóztatása után ezt „konvertálták” letöltendőre (mert kórházi kezelése előtt és idején nem jelent meg rendszeres raportra).

Egy szovjet háborús veterán elleni becsületsértési perben pénzbüntetésre, továbbá csalásért és a bíró megsértéséért kilenc év büntetőtelepre ítélték.

Navalnij és támogatói politikai természetűnek nevezték a vádakat.

Szöveg: a Szabad Európa orosz szolgálatának tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG