Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ha nem feketedik be az olajtól, akkor az algától lesz zöld”

A 13 ezer négyzetkilométer nagyságú Maracaibo-tavat évek óta szennyezi a kőolaj, a szennyvíz, a műtrágya és a műanyag szemét is. Halból egyre kevesebb van a tóban, az alga viszont annyira elszaporodott a vízszennyezés hatására, hogy sok helyen egybefüggő zöld takaróként lebeg a vízen.

A régió korábban a venezuelai kőolaj-kitermelés fellegvárának számított, de erre már csak elhagyatott, ütött-kopott fúrótornyai és olajvezetékei emlékeztetnek, amelyekből viszont azóta is olaj folyik a tóba.
Ha mindez nem lenne elég, a közeli farmokról műtrágya, a szintén elhagyatott szennyvíztisztító telepekről pedig fekália ömlik a tóba.
„A kiömlött olaj lebomlása során olyan anyag keletkezik, amely elősegíti az algák szaporodását, és ezt a folyamatot a tóba kerülő mezőgazdasági vegyszerek, valamint a szennyvíz felgyorsítja” – nyilatkozta a Reutersnek Lenin Parra biológus, a venezuelai Bolívar Egyetem környezetgazdálkodási professzora.
„Az alga a tó nagy részén zöld szőnyeget képez, megakadályozva, hogy a napfény eljusson a vízbe, amivel leállítja a tó élővilágának túléléséhez elengedhetetlen oxigéntermelést” – tette hozzá a biológus.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG