Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mindössze 12 embertől származik a legtöbb vakcina-dezinformáció


Koronavírus-dezinformációt terjesztő cseh weboldal képe
Koronavírus-dezinformációt terjesztő cseh weboldal képe

Lehet, hogy nem is olyan komplikált fellépni a Covid-vakcinákról szóló hamis hírek ellen? Erre utal egy friss jelentés, amely szerint 12 oltóanyag-ellenes aktivista felelős a világhálót elárasztó dezinformáció többségéért.

A jelentést a Digitális Gyűlöletbeszéd-ellenes Központ (Center for Countering Digital Hate, CCDH) és az Anti-Vax Wacht (Vakcina-ellenesek megfigyelése) nevű csoportok állították össze.

Az anyag szerint a Facebookon kerengő, Covid-19-vakcinákkal összefüggő dezinformáció 73 százaléka és a Twittert elárasztó hasonló posztok 17 százaléka ugyanahhoz a 12 személyhez köthető.

A „Dezinformációs Tizenkettő” néven emlegetett aktivisták eddig jobbára megúszták a letiltást, annak ellenére, hogy a két közösségi médium az elmúlt hónapokban egyre intenzívebben próbálja eltávolítani az álhíreket.

Gyorsan visszaesne az álhírek száma, ha lecsapnának a fő terjesztőkre

Az egyik példa az ifjabb Robert F. Kennedy, az egyik legismertebb „antivaxxer” a közösségi médiában. Őt februárban letiltotta az Instagram, de Facebook és Twitter-fiókja még mindig él.

A jelentésben említett más álhír-terjesztők továbbra is aktívak mindhárom platformon.

Az anyag szerint ezeknek a személyeknek, illetve a hozzájuk kötődő szervezeteknek a letiltása „jelentősen csökkentené” a közösségi médiában terjedő vakcina-szkeptikus dezinformációt.

Facebook és Twitter: mi már korábban felléptünk

Az Endgaget technológiai portál témában írt cikke megemlíti, hogy a Facebook egyik szóvivője megkérdőjelezte a jelentés összeállításánál használt módszert.

Vezető egészségügyi szervezetekkel együttműködve frissítettük működési szabályzatunkat, hogy felléphessünk a Covid-19-cel és vakcinákkal összefüggő magatartási kódex megsértőivel szemben. Ennek részeként csökkentjük a posztjaik megjelenéseit, és töröljük őket platformunkról. A mostani jelentésben említett egyes csoportokkal szemben már korábban felléptünk” – írta egy nyilatkozatban Kevin McAlister.

Kutatások kimutatták, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos kétségek elleni fellépés legjobb módja, ha összekötjük az embereket az egészségügyi szakértőktől származó információval. Több mint 2 milliárd ember elé tártunk információt egészségügyi hatóságoktól, részben saját Covid-19 Információs Központunk útján” – tette hozzá.

A Twitter szóvivője is nyilatkozattal reagált és azt írta: Covid-19 dezinformációs magatartási kódexük minden felhasználóra érvényes.

Nem fogunk fellépni minden egyes dezinformációt tartalmazó poszt esetében” – közölte a szóvivő, hozzátéve: a Twitter a vélhetően „komoly kárt okozó” tweeteket távolítja el.

A tavaly bevezetett Covid-19 ajánlások nyomán több mint 22 400 tweetet távolítottunk el világszerte, és 11,7 millió fiók esetében léptünk kapcsolatba a számlatulajdonossal”.

A jelentés akkor látott napvilágot, amikor egyre nagyobb a nyomás, hogy a közösségi média csapjon le a vakcinák körüli dezinformációra.

Csütörtökön az amerikai Kongresszus elé idézték Mark Zuckerberget, a Facebook vezérét, Jack Dorsey Twitter-főnököt és Sundar Pichait a Google anyacége, az Alphabet vezetőjét az álhírekről szóló meghallgatásra.

XS
SM
MD
LG