Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alkotmányellenesnek minősítették az abortusz tilalmát Mexikóban


Katolikus tüntetés a legfelsőbb bíróság döntése ellen Mexikóvárosban 2021. szeptember 7-én
Katolikus tüntetés a legfelsőbb bíróság döntése ellen Mexikóvárosban 2021. szeptember 7-én

Egyhangú döntéssel alkotmányellenesnek minősítette az abortusz tilalmáról szóló törvényt a legfelsőbb bíróság Mexikóban.

A határozat nyomán többé nem emelhetnek vádat művi terhességmegszakítás miatt a 126 milliós, katolikus többségű országban, amennyiben arra a terhesség korai szakaszában kerül sor, vagy később, nemi erőszak esetén, illetve akkor, ha a nő egészsége veszélyben van vagy a magzat valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban szenved.

Nem határozták meg ugyanakkor, mi számít a terhesség korai szakaszának, ezt az államoknak kell saját hatáskörükön belül eldönteniük.

A keddi ítélet az északi Coahuila állam korábbi, a terhességmegszakítást teljesen betiltó jogszabályát bírálja felül.

„Vízválasztó pillanat”

Több más államban dekriminalizálták már a magzat elvetetését, legutóbb júliusban Veracruzban, bár az ország nagy részében, a harmincegy állam közül huszonhétben továbbra is szigorú törvények voltak érvényben erre vonatkozólag, és nők százai vannak börtönben emiatt. Egyes jogi szakértők szerint az ő büntetésüket a mostani ítélet értelmében eltörölhetik, mások úgy vélik, hogy nem alkalmazhatják visszamenőleges hatállyal.

A legfelsőbb bíróság elnöke, Arturo Zaldivar „vízválasztó pillanatnak” nevezte a döntést minden nő, különösen a legsérülékenyebb helyzetben lévők számára.

Több amerikai államban is szigorították az utóbbi időben az abortuszra vonatkozó szabályokat, például előző héten Texasban, így elképzelhető, hogy onnan sok nő a határ másik oldalán lévő Mexikóba fog utazni a terhességmegszakítást elvégeztetni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG