Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állami megrendelésekre számíthat a házak közelében nyíló recski kőbánya


A recski kőbánya helyszíne
A recski kőbánya helyszíne

A Paks II.-beruházás és a Budapest–Belgrád vasútvonal építésénél is számíthat állami megrendelésekre a Recsken nyitó andezitbánya: ezt ígérte a polgármester egy testületi ülésen. A bányát előkészítő munkák elkezdődtek, a helyiek egy része felháborodott, mert a rendszeres robbantásokkal, porral, zajjal járó munkát a lakóházakhoz közel folytatják majd. A bányát működtető cég egyik tulajdonosa az az ügyvéd, aki céget adott el Kósa Lajos fideszes képviselő családjának, és jó ismerőse a volt debreceni polgármesternek.

Egy a lakóházakhoz közeli kőbánya nyitását kifogásolja a helyiek egy része Recsken. Többen azt állítják, a múlt heti lakossági fórumig semmit nem tudtak a tervezett új üzemről. A polgármester a beruházást a vészhelyzeti szabályok alapján, egyedül engedélyezhette.

A nagyközség vezetője egy testületi ülésen pedig – a Szabad Európához is eljutott jegyzőkönyv szerint – arról beszélt, hogy „a tervek szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz szállítják a követ állami megrendelés keretében, vasúti szállítással”. A bányát működtető cég, az Andezit-Bau Kft. társtulajdonosa Fiák István, aki korábban céget adott el Kósa Lajos családjának, és közös érdekeltsége volt a Kósa Lajossal üzleti ügyekről tárgyaló, csengeri örökösnő néven elhíresült vállalkozóval.

Az 2022. októberi testületi ülés jegyzőkönyve Recsken
Az 2022. októberi testületi ülés jegyzőkönyve Recsken

A tervezett bánya előkészítő munkálatai megkezdődtek. A helyiek egy része egy indulatokkal teli múlt heti közmeghallgatáson többek között azt kifogásolta, hogy előzetesen semmit nem tudtak a lakóházaktól két-háromszáz méterre induló üzemről.

A házak közelében nyílik meg az andezitbánya Recsken
A házak közelében nyílik meg az andezitbánya Recsken

Az ügy miatt több ellenzéki politikus is felszólalt: az LMP-ből Schmuck Erzsébet a helyi lakossági fórumon is részt vett, és a párt másik tagjával együtt bejárta a bánya helyszínét. A párt korábban a zöldombudsmanhoz fordult egy tavaly év végi rendelet miatt, ami – a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva – lehetővé teszi külszíni bányák nyitását, bővítését ökológiai folyosókon és energetikai célú bányák nyitását Natura 2000-es területeken.

A Párbeszéd képviselője, Tordai Bence bejelentette: közérdekű adatkérésben kéri ki a beruházás környezeti hatástanulmányát. Recsk polgármestere közzétette a bánya környezeti engedélyét, és azzal érvelt, hogy a hatóságok kiadták a szükséges engedélyeket, és a „település hosszú távú gazdasági fejlődése” indokolja a beruházás engedélyezését.

A lakossági fórum résztvevői szerint a polgármester évi nyolcvan-százmillió forintos, a bányából iparűzési adóként remélt bevételről beszélt a rendezvényen. Többen kifogásolták, hogy a bányát indító cég képviselője több kérdésükre nem tudott válaszolni.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG