Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Az életünkről van szó” – Petíciót indítottak az alsózsolcaiak az akkubontó ellen


Alsózsolcai fórum a Helyi Civilek Szövetségének fényképén 2023. szeptember 5-én
Alsózsolcai fórum a Helyi Civilek Szövetségének fényképén 2023. szeptember 5-én

Alsózsolcán petíciót indítottak az elkeseredett helyiek, hogy ne náluk épüljön védett vízbázis mellé évi tízezer tonna veszélyes hulladékot feldolgozó akkumulátorbontó. Egy idén januárban minimális, hárommillió forintos törzstőkével alapított szlovén cég lenne a beruházó, csaknem ötmilliárdos magyar állami támogatással. Az új cég tulajdonosai között van Magyarország tiszteletbeli konzulja is, így többen politikai szálat emlegettek.

„Nem másról, az életünkről van szó” – mondták többen a keddi alsózsolcai lakossági fórumon a Népszava szerint.

A fórumot azért tartották, mert egy Andrada Kft. nevű szlovén cég és a magyar állam nagy akkumulátorbontó üzemet tervez a település postai logisztikai csarnokát átalakítva.

Pontosabban a magyar céget idén januárban alapította három szlovén magánszemély Zalában, majd gyorsan áthelyezték székhelyüket Miskolcra.

A magyar állam 4,7 milliárd forint közpénzzel kívánja támogatni a friss céget. A helyiek azt is felvetették, hogy a három szlovén magánszemély közül egyikük Magyarország tiszteletbeli konzulja, így politikai összefonódástól is tartanak.

„Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, és a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve negyven tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik” – mondta a fórumon Szilágyi László alsózsolcai polgármester.

Azt is bejelentette, hogy két petíciót indítottak. Az egyiket a helyiek számára, a másikat pedig bárki aláírhatja, de mindkettőben azt követelik, hogy ne épüljön akkumulátorbontó a város határában, védett vízbázis mellett.

A fórumra elhívták Csöbör Katalint, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét is, de nem jött el. Hozzá kellé tenni, hogy egy héttel korábban, a cég képviselőivel tartott fórumon majdnem megverték a helyiek a cég embereit, a biztonsági őröknek kellett kimenekíteniük őket.

Hiába ígértek tájékoztatást
Az önkormányzat összefoglalója szerint a múlt heti fórumon a cég részéről megígérték, hogy összeállítanak az alsózsolcai lakosoknak egy tájékoztató anyagot a gyárban kezelni kívánt anyagokról és eljárásokról. Csakhogy azóta sem kaptak semmi ilyesmit, a cég képviselői hírt sem adtak magukról.


A mostani fórumra elment viszont Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője, és átadott egy lakatkulcsot Alsózsolca polgármesterének. A momentumosok ugyanis a fórum előtt láncot tettek az üzemcsarnok kapujára, és lelakatolták, annak jelképeként, hogy megakadályozzák a veszélyes üzem építését.

A momentumos Lőcsei Lajos az alsózsolcai akkubontó tervezett üzemcsarnokának lelakatolása mellett egy táblát is kitesz 2023. szeptember 5-én
A momentumos Lőcsei Lajos az alsózsolcai akkubontó tervezett üzemcsarnokának lelakatolása mellett egy táblát is kitesz 2023. szeptember 5-én

Berki Sándor, A Párbeszéd – Zöldek képviselője arról beszélt, hogy Bátonyterenyén sikerült elérni a veszélyes akkumulátorfeldolgozó üzem működésének felfüggesztését; ugyanezt kívánja az alsózsolcaiaknak is.

Hegedűs Andrea, a DK miskolci országgyűlési képviselője megígérte, hogy az első rendes parlamenti ülésen kezdeményezni fogják, hogy ne ott épüljön akkumulátorbontó.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG