Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikában már szombaton elkezdődik a szavazás a külképviseleteken


Az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, a főváros 5. számú egyéni választókerületében, a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én.
Az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, a főváros 5. számú egyéni választókerületében, a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én.

Az amerikai külképviseleteken szombaton kezdődik a szavazás; a külképviseleti voksolásnak a magyarországi szavazáshoz képest több sajátossága is van, például az, hogy a külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat.

A választók ugyanúgy a saját választókerületük jelöltjére és országos, illetve nemzetiségi listára szavazhatnak, és ugyanolyan népszavazási szavazólapot kapnak, mint a Magyarországon voksolók – írj az MTI. Azok a választópolgárok, akik valamelyik külképviseleten kívánnak voksolni, március 25-éig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt 58 ezren tették meg.

Miután kiderült, melyik külképviseleten hány választópolgár kíván szavazni, a Nemzeti Választási Iroda kiszállította a szavazólapokat a külképviseletekre, a külképviseleti névjegyzéket pedig a külképviseleti választási iroda tagja vitte ki a külképviseletre.

„Naiv vagyok, ha azt gondolom, hogy Orbán Viktor megköszönhetné?”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:15 0:00
Közvetlen elérés

Csak az szavazhat, aki a külképviseleti névjegyzékben szerepel

A szavazás napján a külképviseleti választási iroda (küvi) helyi idő szerint 6 órakor nyitja ki a szavazóhelyiséget. A szavazóhelyiségben kizárólag az szavazhat, aki a külképviseleti névjegyzékben szerepel, a küvi nem vehet fel választópolgárt a névjegyzékbe.

A szavazni kívánó választópolgárnak a küvi előtt igazolnia kell személyazonosságát, erre a következő, a magyar hatóságok által kiállított érvényes igazolványok alkalmasak: személyazonosító igazolvány, útlevél, valamint (kártyaformátumú) vezetői engedély. A személyazonosság igazolására alkalmas az ideiglenes magánútlevél (a hat hónapos és az egyéves érvényességi idejű egyaránt) és a kártyaformátumú ideiglenes személyazonosító igazolvány is.

A veszélyhelyzet idején lejárt magyar hatóság által kiállított okmányokat érvényesnek fogadják el. A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezését követően választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Április 3-án, vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezt követően lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.

XS
SM
MD
LG