Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy amerikai cég alkalmazottjával végzett a belarusz KGB


Ebben a minszki lakásban volt a lövöldözés 2021. szeptember 29-én
Ebben a minszki lakásban volt a lövöldözés 2021. szeptember 29-én

Az amerikai EPAM Systems szoftvercég megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy az ő alkalmazottjuk volt az a férfi, akit a belarusz biztonsági erők a hét elején egy razziában minszki lakásán megöltek.

Az EPAM szeptember 30-i nyilatkozatában megerősítette a Reutersnek, hogy a férfi a cégnél dolgozott, de további részleteket nem árult el. Azt is közölte, hogy nem tudja megerősíteni a médiában megjelent híreket arról, hogy a munkavállaló amerikai állampolgársággal is rendelkezett.

„Bár a szóban forgó személyt egyetlen hivatalos forrás sem nevezte meg, megerősíthetjük, hogy a médiában szereplő férfi az EPAM alkalmazottja volt” – áll a cég Reutersnek adott közleményében.

„A vállalatnak nincs információja arról, hogy az adott személy valaha is rendelkezett volna más állampolgársággal vagy lakóhellyel Belaruszon kívül.”

„Terrorista”

A Belarusz Állambiztonsági Bizottság (KGB) tisztviselői szeptember 28-án közölték, hogy tisztjeik lelőttek egy 31 éves férfit és letartóztatták a feleségét, de nem közöltek részleteket az áldozatról, csak annyit mondtak, hogy „terrorista” volt. Ezt a kifejezést a KGB gyakran használja a tüntetőkre és az ország erős embere, Aljakszandr Lukasenka rezsimje ellen tiltakozókra.

A KGB azt is közölte, hogy a férfi meghalt, miután a biztonsági erőkre lőtt és végzett egy tiszttel. Független forrás nem erősítette meg a KGB nyilatkozatát, így azt sem, hogy a férfi valóban rálőtt-e a biztonsági erőkre.

Franak Viačorka, Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető első számú tanácsadója Twitteren Andrej Zeltszarként azonosította a férfit. Viačorka azt is elmondta, hogy Zeltszar az EPAM alkalmazottja, és rendelkezik amerikai állampolgársággal.

Az Euroradio is Zeltszart azonosította a lövöldözés során megölt emberként.

Választ várnak arra, hogy amerikai állampolgár volt-e

Julie Fisher, az Egyesült Államok nagykövete a Reuters hírügynökségnek elmondta: Washington további információkat kér arról, hogy érintett-e amerikai állampolgár az incidensben.

Belaruszt tavaly elözönlötték a tüntetők, miután az augusztusi elnökválasztás – amelyet az ellenzék és a Nyugat szerint elcsaltak – a hatodik elnöki ciklust biztosította Lukasenkának.

Válaszul a kormány keményen visszaszorította a demokráciapárti mozgalmat, több ezer embert tartóztatott le, és távozásra kényszerítette az országból az ellenzéki vezetők nagy részét.

Tovább keményít a KGB

Szeptember 29-én a Belügyminisztérium belső csapatainak parancsnoka, Mikalai Karpjanku azt mondta, hogy a KGB-tiszt lelövésével járó incidens nyomán új és az eddiginél sokkal durvább taktikát fognak követni az olyan helyzetek kezelésekor, amikor a rendőrség megpróbál otthonokba behatolni.

„Most a biztonsági erők a következőképpen fognak cselekedni: ha nem nyitják ki az ajtót, felrobbantják, majd kábító gránátot használnak, kutyát küldenek be, és ha a különleges erők nem látják, hogy aki bent van, az feltartja a kezét, le fogják lőni” – közölte az állami televízió.

Lukasenka, aki 1994 óta irányítja az országot, tagadja, hogy csaltak volna a választásokon, és nem hajlandó tárgyalni az ellenzékkel politikai átmenetről és új választásokról.

Készült az Euroradio és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG