Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Végeredmény még nincs, de Joe Biden már rekordot döntött


Ugyan még le sem zárult a voksok összeszámolása, egy dolog már világosan látszik: a demokrata elnökjelölt kapta eddig a legtöbb szavazatot az amerikai elnökválasztások történetében.

A magyar idő szerint csütörtök délután közölt adatok at mutatják, hogy akkor 72.073.409 voks volt az övé, ami majdnem négymillióval több a hivatalban lévő Donald Trump elnököt támogató céduláknál. Hiába az előny, az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt ez még nem jelenti a kihívó győzelmét.

Az azonban már egyértelműen látszik, hogy Biden „részeredménye” is felülmúlja Barack Obama 2008-as csúcsát: a demokrata politikus 69.498.516 szavazó támogatásával győzött. Nem kizárt, hogy ezt a számot a hivatalban lévő republikánus elnök, Donald Trump szavazatai is meghaladják idén.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG