Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két bíróság is visszadobta Trumpék keresetét a számlálás leállítására


Szavazatszámlálás az Egyesült Államokban, 2020. november 04.
Szavazatszámlálás az Egyesült Államokban, 2020. november 04.

Trump és a kampánystábja azt állítják, hogy szabálytalanságok történtek a szavazatszámlálás során, bár erre nincs bizonyítékuk. Több helyen bíróságra vitték az ügyet, és a számlálás felfüggesztését követelték. Úgy tűnik azonban, nem járnak sikerrel, két bíróság már visszadobta az ügyüket.

Georgiában és Michiganben is elutasította a bíróság a republikánusok óvási keresetét. Donald Trump amerikai elnök kampánystábja ugyanis keresetet adott be a bíróságon, azt szerették volna elérni, hogy Michiganban, Pennsylvaniában és Georgiában is állítsák le a szavazatok összeszámlálását, mert az szerintük az „nem elég átlátható”.

Nem volt elég egy szemtanú Georgiában

Georgiában több választókerületben is keresetet adott be Trump kampánystábja, azonban a Chatham megyei legfelsőbb bíróság visszadobta a republikánusok keresetét. A Trump-stáb azután adott be óvást, hogy állítólag egy számlálási biztos szemtanúja volt, hogy még nem feldolgozott levélszavazatokat kevernek a feldolgozottak közé. James F. Bass bíró szóban döntött róla helyi idő szerint csütörtök délelőtt, hogy visszautasítja a keresetet.

A michigani bíróság sem találta megalapozottnak a vádat

Michiganben sem jártak több sikerrel a helyi republikánusok, akik azt követelték, hogy állítsák le a szavazatszámlálást, amíg nem kapnak „értelmezhető” hozzáférést a számlálási folyamat felügyeletéhez. Cynthia Stephens bírónő, aki online hallgatta meg Donald Trump helyi kampánystábjának a panaszát, úgy ítélte meg, nincs bizonyíték rá, hogy jogos lenne a republikánusok panasza.

A választás éjjele óta csalást emlegetnek Trumpék

A választás napjának éjjelén tartott beszédében Trump azt állította, bizonyítékok nélkül, hogy „nagyszabású csalás” történt a választási folyamatban, és azt bizonygatta, valójában már nyert, annak dacára, hogy a szavazatok számlálásával még nem végeztek, és nem volt világos az eredmény.

Később egy Twitter-bejegyzésben Trump azt állította, hogy „meglepetésszerű szavazathalmok” jelentek meg, amik több államban „mágikus módon” eltüntették az előnyét. Az elnök erre az állítására sem hozott semmilyen bizonyítékot, de hamarosan a stábja bejelentette, hogy bíróságra mennek az állítólagos „csalások” miatt.

XS
SM
MD
LG