Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai források szerint elakadt az orosz előrenyomulás Kijevnél


Műholdképen az orosz konvoj az ukrajnai Ivankivtól délkeletre 2022. február 28-án
Műholdképen az orosz konvoj az ukrajnai Ivankivtól délkeletre 2022. február 28-án

Egyelőre elakadt az orosz előrenyomulás Kijevnél, miután a hadsereg bizonyos logisztikai nehézségekbe ütközött, egyes egységeknél pedig a jelek szerint a harci szellemmel is problémák vannak – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő.

Oroszország kedden a város elhagyására szólította fel Kijev lakosságát, illetve rakétákat zúdított Harkivra, miután az invázió első hat napjában a támadó fegyveres erőknek nem sikerült gyors győzelmet elérniük.

A friss műholdképeken az ukrán fővárostól északra látható az a korábban mintegy 64 kilométer hosszúra nyúló orosz katonai konvoj, amely Belarusz felől hatolt be az országba.

„Az egyik ok, amiért elakadni látszanak a dolgok, hogy az oroszok újracsoportosítják az erőiket, újragondolják a helyzetet, megpróbálnak igazodni a kihívásokhoz, amelyekkel szembesültek” – közölte a névtelenül nyilatkozó illetékes a Reuters hírügynökséggel.

„Az oroszokat meglepték a harci szellemmel kapcsolatos problémák, és szerintem nem túl elégedettek a tapasztalt logisztikai és ellátási nehézségekkel sem” – tette hozzá üzemanyag- és élelmiszerhiányt emlegetve. Állításai igazolására azonban nem mutatott be semmilyen bizonyítékot.

Az orosz hadsereg már több mint négyszáz rakétát lőtt ki ukrán célpontokra az invázió múlt csütörtöki kezdete óta. Ennek ellenére eddig egyetlen nagyobb várost sem foglaltak el, és a légteret sem ellenőrzik teljesen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG