Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai-orosz fegyverzet-ellenőrzési tárgyalások Finnországban


 Az orosz külügyminiszter-helyettes Szergej Rjabkov vezeti az orosz delegációt (archív fotó)
Az orosz külügyminiszter-helyettes Szergej Rjabkov vezeti az orosz delegációt (archív fotó)

Jövő év elején lejár a jelenleg érvényben lévő fegyverzet-ellenőrzési szerződés az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között. A két ország döntéshozói hétfőn Finnországban tárgyaltak. Oroszország készen áll a szerződés meghosszabbítására, az amerikai fél azonban új feltételeket követel.

Orosz és amerikai döntéshozók Finnországban tartották meg a fegyverzetellenőrzési tárgyalások legújabb találkozóját, miután a két hatalom jelenleg érvényben lévő bilaterális atomfegyverekről szóló paktuma jövő év elején lejár.

Az október 5-én tartott tárgyalást az amerikai elnök fegyverzetellenőrzésért felelős különmegbízottja Marshall Billingslea és az orosz külügyminiszter-helyettes Szergej Rjabkov vezették.

„A felek eszmecserét folytattak a fegyverzetellenőrzés jelenlegi helyzetéről és a kétoldalú együttműködés további kilátásairól" - közölte az orosz külügyminisztérium, további részletek nélkül.

A két atomnagyhatalom a „New START” nevű szerződés jövőjéről tárgyalt, amely a következő év februárban lejár, kivéve, ha a két fél megállapodik annak öt évre történő meghosszabbításában.

A nyáron a felek már több találkozón is részt vettek, mindeddig sikertelenül.

Az USA új feltételeket szeretne

Az Amerikai Egyesült Államok azt szeretné, hogy az új atomfegyverekre vonatkozó ellenőrzési paktum kiterjedjen mindenféle típusú robbanófejre, illetve erősebb ellenőrzési és átláthatósági intézkedéseket tartalmazzon. Szorgalmaznák Kína csatlakozását is az egyezményhez, de ezt Peking eddig elutasította.

Oroszország közölte, hogy ők bármilyen előfeltétel nélkül hajlandóak a „New START” meghosszabbítására, s arra figyelmeztettek, hogy nincs elég idő megvitatni egy újabb, bonyolultabb szerződést.

„A jelenlegi világhelyzetben, minden párbeszéd fontos, s én üdvözlöm annak folytatását az Egyesült Államok és Oroszország között”mondta Sauli Niinisto, finn elnök, aki a tárgyalások után külön találkozott mind Billingslea-vel, mind Rjabkovval.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint Oroszország és az Egyesült Államok együttesen birtokolják a világ atomfegyvereinek 90 százalékát.

Az agytröszt becslései szerint az év elején Egyesült Államok körülbelül 5800, míg Oroszország 6375 robbanófejjel rendelkezett.

A dpa, TASS és Interfax tudósításai alapján

XS
SM
MD
LG