Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai törvényhozó: Az orosz–kínai szövetség a legnagyobb fenyegetés a II. világháború óta


Michael McCaul és Tobias Billström sajtótájékoztatója Stockholmban 2023. szeptember 1-jén
Michael McCaul és Tobias Billström sajtótájékoztatója Stockholmban 2023. szeptember 1-jén

Súlyos kihívást jelent a szabad világra nézve az Oroszország és Kína közötti partnerség – jelentette ki a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

„Nem láttunk ilyen léptékű fenyegetést Európára és a csendes-óceáni térségre nézve, azt mondanám, hogy már a II. világháború óta” – mondta svédországi látogatásán Michael McCaul.

A republikánus törvényhozó úgy vélekedett, hogy a Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök közötti szövetség hatalmas kihívást jelent a szabad világra nézve a jelenlegi nagyhatalmi versengésben.

Ehhez kapcsolódóan: Kína és Oroszország katonai együttműködése nem csak az ukrán hadszíntérre van hatással.

Az Egyesült Államok többször is óva intette Kínát attól, hogy segítse Oroszország háborús erőfeszítéseit Ukrajnában. Friss hírszerzési jelentések szerint ennek ellenére Peking úgynevezett kettős felhasználású eszközöket, így drónokat, repülőgép-alkatrészeket szállíthatott Moszkvának, amelyek katonai célokra is bevethetők.

Kína emellett jelentősen felpörgette az orosz kőolaj és földgáz vásárlását, ami segíti Oroszországot az európai és amerikai szankciók miatt kieső állami bevételek kiváltásában.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke többek között a svéd külügyminiszterrel, Tobias Billströmmel is találkozott, majd abbéli reményének adott hangot, hogy Svédország októberben végre csatlakozhat a NATO-hoz.

Ehhez kapcsolódóan: A svéd külügyminiszter reméli, hogy októberben lezárul a NATO-ratifikáció

Aláhúzta: a finn és svéd belépés jól mutatja, hogy a Kreml éppen ellentétes hatást ért el az ukrajnai invázióval, nem sikerült meggyengítenie és megosztania a NATO-t, sőt a szövetség soha nem volt annyira erős és egységes, mint jelenleg.

A kétpárti amerikai delegáció Svédországból Hollandiába utazik tovább.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG