Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szurkolók miatt büntethetik meg a magyar fociválogatottat


Áll a játék a Puskás Arénában egy pályára dobott füstbomba miatt az angol válogatott harmadik gólja után, 2021. szeptember 2-án
Áll a játék a Puskás Arénában egy pályára dobott füstbomba miatt az angol válogatott harmadik gólja után, 2021. szeptember 2-án

Az angol fociválogatott simán megverte a magyart a világbajnoki selejtezőmeccsen Budapesten. Az angol szövetség a FIFA-hoz fordul a hazai szurkolók rasszizmusa miatt, akik közül sokan huhogtak rájuk, dobálták őket a meccs alatt. A szervezet azt ígérte, hogy megteszi a megfelelő lépéseket.

Az angol labdarúgó-válogatott elsöpörte a pályán a magyart a szeptember 2-án tartott budapesti világbajnoki selejtezőn. 4–0-ra nyertek a vendégek, de a magyar kapus bravúrjai nélkül sokkal nagyobb is lehetett volna a különbség. A magyar válogatott a félpályát is alig tudta átlépni, az első gól után pedig a védekezése is összeomlott.

Az angol válogatott játékosai örültek a győzelemnek, de többen megjegyzéseket tettek a magyar szurkolókra. Jack Grealish, a Manchester City középpályása szerint „elfogadhatatlan” volt a szurkolók által teremtett légkör.

Harry Kane, a Tottenham csatára arról írt a Twitteren, hogy briliáns győzelmet arattak egy ellenséges tömeg előtt.

A magyar szurkolók elsőre kifütyülték a meccs előtt letérdelő angol játékosokat, majd az első gól után összevissza dobálták a gólszerző Raheem Sterlinget.

Sterling egyébként egy frissen elhunyt barátjáról emlékezett meg a trikóján lévő felirattal, nem ingerelte a felhergelt magyar tömeget.

A mérkőzés után Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya elmondta, hogy nem hallott rasszista bekiabálásokat. De aztán kikérdezte a játékosait, és arra jutott, hogy fel fogják jelenti magyar szurkolókat a rasszista és egyéb beszólások miatt a FIFA-nál. Az angol szövetség ezt meg is tette.

Raheem Sterlinget dobálják a magyar szurkolók a gólja után
Raheem Sterlinget dobálják a magyar szurkolók a gólja után

A brit Sky Sport helyszínen lévő tudósítója is beszámolt rasszista bekiabálásokról, négy esetet részletesen is megemlítve. Döntően Raheem Sterling és Jude Bellingham volt a magyar szurkolók célkeresztjében, őket inzultálták leginkább a beszámolók szerint.

Tony Burnett, a rasszizmus elleni Kick It Out szervezet vezetője is sürgette FIFA-t, hogy lépjen valamit a magyar szurkolók ellen, arra hivatkozva, hogy ez már nem az első eset. Hasonlóan tett Boris Johnson brit miniszterelnök, aki „kemény fellépést” vár el a FIFA-tól a magyar szurkolók cselekedetei miatt. A FIFA pénteken bejelentette, hogy meg fogja tenni a megfelelő lépéseket az ügyben.

A meccs előtt egyébként a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi és a Magyar Labdarúgó Szövetség is külön kérte a hazai szurkolókat, hogy ne csináljanak rasszista műsort.

A magyar szurkolókat ugyanis az UEFA nemrég kitiltotta két meccsről rasszista és más, szabálytalan cselekedeteik miatt. Ám a világbajnoki selejtezőket a FIFA rendezi, így lehetett telt ház a Puskás Arénában szeptember 2-án.

Piara Powar, a FARE vezetője, az európai foci legfőbb diszkriminációelleni vezetője szerint már ezt a meccset sem lett volna szabad szurkolók előtt rendezni – mondta az AP-nek. Szerinte értelmetlen, hogy az egyik szervezet kitiltja a magyar szurkolókat az Eb-n mutatott teljesítményük miatt, a másik szervezet rendezvényére viszont bemehetnek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG