Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ankara és a damaszkuszi rezsim tovább ront a szíriai kolerajárványon – állítják jogvédők


Kolerával fertőzött nő egy aleppói kórházban. Észak-Szíria, 2022. szeptember 11.
Kolerával fertőzött nő egy aleppói kórházban. Észak-Szíria, 2022. szeptember 11.

A Human Rights Watch hétfőn azzal vádolta meg a damaszkuszi kormányt és Törökországot, hogy súlyosbítja a halálos kolerajárványt Szíriában, amikor korlátozza a segélyek és a víz eljutását az ország kurd kézen lévő, északkeleti részére.

Szíriában 81 halálesetet és több mint 24.000 feltételezett megbetegedést írtak a rendkívül gyorsan terjedő kolera számlájára szeptember óta az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Több mint egy évtizede ez az országban az első ilyen járvány.

A HRW szerint Ankara „elmulasztotta biztosítani” a megfelelő vízáramlást az Eufrátesz folyón, valamint az ellátást a török ellenőrzés alatt álló stratégiai Alouk vízműből.

A jogvédő csoport Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát is bírálta a segélyek és alapvető szolgáltatások diszkriminatív elterelése miatt az északkeleti kurd területekről.

A térség lakosai az Eufrátesz apadásával szembesülnek. A folyóban a szeptemberi vízvizsgálatok kolerát okozó baktériumok jelenlétét igazolták – mondta akkor újságíróknak egy kurd egészségügyi tisztviselő.

A szíriai kurd hatóságok a szomszédos ősellenség Törökországot is megvádolták azzal, hogy fegyverként használja a vizet, amikor a folyásiránnyal szemben korlátozza az áramlást. A vádat Ankara tagadta.

„Törökország azonnal abbahagyhatja és abba is kell hagynia a szíriai vízválság fokozását” – mondta Adam Coogle, a HRW közel-keleti igazgatóhelyettese.

„Nem ez a pusztító kolerajárvány lesz az utolsó, víz révén terjedő betegség, amely a szíriaiakat érinti, ha az ország súlyos vízügyi problémáit nem kezelik azonnal.”

A kolera általában szennyezett élelmiszer vagy víz útján terjed olyan lakóterületeken, ahol nincs megfelelő csatornahálózat vagy vezetékes ivóvíz.

„A segélyek eljutását a kurd fennhatóság alá tartozó területekre régóta akadályozó korlátozások miatt a Szíria északkeleti részén működő egészségügyi intézmények és humanitárius csoportok keményen küzdenek azért, hogy reagálni tudjanak a gyorsan terjedő betegségre” – mondta a HRW a szíriai kormány állítólagos bűnösségét kifejtve.

Szíria területén az Eufrátesz főként a félautonóm kurd hatóságok által ellenőrzött régióban folyik, melynek az Egyesült Államok által támogatott harcosai 2019-ben elűzték az Iszlám Állam csoportot a dzsihadisták utolsó szíriai állásaiból is.

Törökország terroristáknak tekinti ezeket a kurd harcosokat.

„A konfliktusban részt vevő valamennyi félnek biztosítania kell a jogot a tiszta vízhez és az egészséghez mindenkinek Szíriában” – közölte a HRW.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG