Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Antifasiszta támadókat vett őrizetbe a rendőrség


A Rendőrségi Igazgatási Központ a főváros XIII. kerületében, a Teve utcában
A Rendőrségi Igazgatási Központ a főváros XIII. kerületében, a Teve utcában

Egy német, egy olasz és egy magyar nőt, valamint egy német férfit vett őrizetbe a rendőrség a kitörés napjához köthető súlyos fizikai támadásokkal kapcsolatban. Három nap alatt négy támadás történt, amikor ruházatuk alapján szélsőjobboldalinak gondolt embereket bántalmaztak antifasiszták. Nyolcan sérültek meg, hárman súlyosan. Szélsőjobboldaliak is megtámadtak antifasisztának nézett járókelőket, abban az ügyben is nyomoznak.

A BRFK négy embert vett őrizetbe és hallgatott ki közösség tagja elleni erőszak bűntette és annak előkészülete miatt – mondta Nyerges Béla alezredes, a BRFK nyomozó főosztályának osztályvezetője a Telex tudósítása szerint.

Összesen négy ilyen támadásról tud a rendőrség. Az első február 9-én történt a Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárt váratlanul megtámadott hét-nyolc főt. Viperát is használtak, több áldozat súlyosan megsérült.

Február 10-én Gazdagréten nyolcan támadtak meg egy terepszínű ruhás férfit. Viperát és gázspray-t is használtak, az áldozat nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett – mondta Nyerges Béla.

Szintén február 10-én az éjszakai órákban egy ötfős csoport egy magyar párt támadott meg az V. kerületben. Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

Február 11-én, a kitörés napján, a reggeli órákban az I. kerületi Mikó utcában, a budai vár közelében is megtámadtak szélsőjobboldalinak vélt járókelőket.

A négy támadásban összesen nyolcan sérültek meg, közülük hárman szenvedtek súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülést, jellemzően csonttörést.

A rendőrség szerint a megtámadottak ruháiban volt hasonlóság, terepmintás ruhadarabokat, fekete ruhát, bakancsot viseltek, esetleg bomberdzsekit – írja a lap.

Három esetben kérdés nélkül támadtak az elkövetők, csak a Gazdagréti téren kérdezték meg a kiszemelt férfit még a támadás előtt, hogy a kitörés napjára megy-e, amire mondta, hogy nem, hanem dolgozni.

A rendőrség szerint egy 15 fős csoport követhette el a támadásokat.

Szombaton volt egy másik verekedés is – írja a Telex. A Széll Kálmán térnél a Szilágyi Erzsébet fasorban megvertek három járókelőt, a támadók tettét szélsőséges ideológiák vezérelték, a rendőrség előállította őket.

A Magyar Jelen szerint az elkövetők a Betyársereghez tartozhatnak. „A Betyársereg két antifafészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket” – írták, később megerősítve, hogy több tagjuk ellen indított a rendőrség eljárást.

A lap úgy tudja, hogy a megtámadott három férfi és két nő magyar, és nem a tüntetésre, hanem ebédelni indult, amikor a fekete ruhások rájuk támadtak. A BRFK csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

XS
SM
MD
LG