Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismert befektető nyitna aranybányát a Börzsönyben


A kép illusztráció. A Lydian International vállalat kezd aranybányát építeni Örményországban 2017. december 9-én
A kép illusztráció. A Lydian International vállalat kezd aranybányát építeni Örményországban 2017. december 9-én

Az arany- és ezüstbányászati engedélykérés első lépéseit kezdte meg egy cég, amely a Börzsönyből szeretne ásványkincset kinyerni. Az érdeklődő cég vezetőjének, Varga Istvánnak korábban meggyűlt a baja a felügyelettel, az MNB büntető feljelentést is tett az általa irányított cég működése kapcsán.

Arany- és ezüstbányában gondolkozik egy cég a Börzsönyben, adta hírül a Világgazdaság.

Pontosabban a Hun-Bányászati Kft. megkérte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot (MBFSZ-t), hogy végezze el a koncessziós arany- és ezüstbányászati engedély kiírását megelőző vizsgálatokat a Börzsöny megjelölt területein, Nagyirtáspuszta és Rózsabánya környékén.

Az MBFSZ megállapította, hogy a cég rosszul számolt a nagyirtáspusztai terület kapcsán, illetve mindkét területen gondok vannak az átadott adatokkal is.

Korábban több cég – az Aurum Resources Inc., a Lone Star Kft., a Rózsabánya Bányászati Kft. és a Bezina Bányászati Kft. – is vizsgálódott a szóban forgó, 44 négyzetkilométer egyes részein, idézte az MBFSZ tanulmányát a lap. Végül, azaz jelenleg senki nem bányászik ott semmilyen ércet, az egyetlen bányatelken egy nemfémes ásványkincset, andezitet termel ki Márianosztrától délnyugatra a Colas-Északkő Bányászati Kft.

A Hun-Bányászati Kft. felszín alatti bányában gondolkozik, és elsősorban Márianosztra, másodsorban Nagybörzsöny, esetleg Kóspallag önkormányzati területein kezdenének el aknákat fúrni.

A Hun-Bányászati Kft.-t 2018-ban alapították, de azóta sem volt árbevétele. Tulajdonosa és ügyvezetője az a Varga István, aki korábban a felügyelet által súlyosan büntetett Hun Mining Nyrt. vezérigazgatója volt. A cég 2015-ös vizsgálata után az MNB több bűncselekmény gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett. Varga Istvánnak pedig a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségével is igen komolyan meggyűlt a baja.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG