Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A történetírás relatív tudomány” – Archív beszélgetés Romsics Ignác történésszel


„A történetírás relatív tudomány” – Archív beszélgetés Romsics Ignác történésszel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:05 0:00

Podcastsorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió időtálló, korábbi műsorait elevenítjük fel. Ebben az epizódban a Romsics Ignác történésszel 1993-ban készült interjút idézzük fel. Szóba kerül a történelemhamisítás, a nemzeti Pantheon, a politikától független árnyalt értékelés.

Több mint hetven éve, 1950-ben hangzott el először a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-jéig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttércsapat hatalmas értéket hagyott hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcastsorozatot indítunk, amelyben ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: XX. századi kultúra, történelem, politika, ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

Ebben az epizódban a Szabad Európa Rádió korábbi, 1993. szeptember 26-án sugárzott műsorát idézzük fel. Romsics Ignác történésszel, egyetemi tanárral, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával beszélget Tamás Ottó.​

Az eredeti felvételt az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Videótára őrzi és bocsátotta rendelkezésünkre.
XS
SM
MD
LG