Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kiteljesedő tavasz ünnepe – archív műsor a pünkösdi népszokásokról


A kiteljesedő tavasz ünnepe – archív műsor a pünkösdi népszokásokról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:38 0:00

A XVII. századból származik a pünkösdi királyság hagyományának első említése, ezután több irodalmi mű, majd XX. századi néprajzi feljegyzés örökítette meg a szokást. A Szabad Európa Rádió 1993. május 30-án elhangzott műsora mutatja be a tradíciót és az ahhoz kötődő népdalokat eredeti felvételekkel.

Több mint hetven éve, 1950-ben hangzott el először a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-jéig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttércsapat hatalmas értéket hagyott hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcastsorozatunkban ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: XX. századi kultúra, történelem, politika – ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

Az eredeti felvételt az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Videótára őrzi és bocsátotta rendelkezésünkre.
XS
SM
MD
LG