Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amikor még újdonság volt egy lehallgatási botrány – Harmincéves a Dunagate-ügy


Amikor még újdonság volt egy lehallgatási botrány – Harmincéves a Dunagate-ügy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:08 0:00

A pár héttel korábban kirobbant lehallgatási üggyel foglalkozott a Szabad Európa Rádió 1990. január végi műsora, amelyet most ismét meghallgathat Archívum című podcastsorozatunkban. Az adásban megszólalt az ügyet feltáró újságíró, egy SZDSZ-es politikus és az akkori belügyi sajtószóvivő.

A rendszerváltás utáni első lehallgatási botrány az 1990. január elején kirobbant Dunagate volt. Ekkor az SZDSZ és a Fidesz politikusai bejelentették, hogy az állambiztonság alkotmányellenesen gyűjt adatokat ellenzéki politikusokról, valamint törvénytelenül semmisít meg iratokat. A pártok állították, hogy a Belügyminisztérium Állambiztonsági Szolgálata még a köztársaság 1989. október 23-i kikiáltása után is folytatta az ellenzéki szervezetek megfigyelését. Később az is kiderült, hogy a botrány kirobbanása után is folytatódott a bizonyítékul szolgáló iratok megsemmisítése. Az akkori belügyminiszter, Horváth István és helyettese, Pallagi Ferenc is lemondott.

Az ügy feltárása után pár héttel, 1990. január 27-én a Szabad Európa Rádió Gondolatforgató című műsora is foglalkozott a lehallgatás témájával, ebben Barsi Tomajt, a Belügyminisztérium akkori szóvivőjét, Haraszti Miklós SZDSZ-es politikust és Lovas Zoltán újságírót kérdezte a műsorvezető, Kasza László.

A rendszerváltás óta megismert lehallgatások közül a legfrissebb a Pegasus-ügy, amelyről minden cikkünket megtalálja gyűjtőoldalunkon.

Az archívumról

Több mint hetven éve, 1950-ben hangzott el először a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-jéig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttércsapat hatalmas értéket hagyott hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcastsorozatot indítunk, amelyben ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: XX. századi kultúra, történelem, politika, ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

A Szabad Európa Rádió műsoraiból fennmaradt archív felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár gyűjti és őrzi, a gyűjtemény darabjai meghallgathatók, kutathatók.
XS
SM
MD
LG