Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orvos, a szakács és az öltöztető is áldozat lett — archív műsor az utolsó orosz cári család kivégzésének körülményeiről


Az orvos, a szakács és az öltöztető is áldozat lett — archív műsor az utolsó orosz cári család kivégzésének körülményeiről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:30:26 0:00

Összesen tizenegy embert gyilkoltak meg a csekisták 1918-ban, amikor az uralkodóház likvidálására kaptak parancsot a központtól. A 105 éve történtekről Gosztonyi Péter történész beszél. Az is szóba kerül, hogy szemtanúja lehetett-e a kivégzésnek Nagy Imre későbbi magyar miniszterelnök.

Több mint hetven éve, 1950-ben hangzott el először a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-jéig szólt. A műsorkészítők és a szerkesztőséget kiszolgáló háttércsapat hatalmas értéket hagyott hátra: munkájukból egy korszak képe rajzolható meg.

A SZER utódjaként igyekszünk minél többet megmutatni ebből a példátlan örökségből. Podcastsorozatunkban ismét meghallgathatnak néhányat a Szabad Európa Rádió korábbi műsoraiból. A hetente jelentkező epizódokban változatos témákat kínálunk: XX. századi kultúra, történelem, politika – ahogy az a müncheni szerkesztőségből látszott.

Az eredeti felvételt az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Interjútára őrzi és bocsátotta rendelkezésünkre.

XS
SM
MD
LG