Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ármánykodnak az imperialisták: megszületett a Szuverenitásvédelmi Hivatal első jelentése


Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke

Az ötvenes évek pártsajtóját idéző nyelvezettel jelent meg az év elején létrejött, megfoghatatlan profilú Szuverenitásvédelmi Hivatal első jelentése. Természetesen a 2022-es ellenzéki kampány külföldi támogatása a témája.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a Facebookon jelentette be, hogy megvizsgálta a 2024. év elején az X közösségi felületen megjelent beszélgetésrészleteket, „amelyekben az Egyesült Államokban regisztrált Action for Democracy (A4D) elnevezésű szervezethez köthető személyek, így többek között Eric Koch, Korányi Dávid, Wesley Clark és más szereplők” beszélgetnek. A közlemény szerint „a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd választási szövetség tiltott külföldi finanszírozásában érintett szereplők beszélnek a magyarországi választások és a magyar politika befolyásolásáról”. A hivatal megállapította, hogy a felvételek hitelesek, nem manipuláltak, és „megerősítik a tényt, hogy az érintett nemzetközi hálózat a saját céljai érdekében avatkozott be a 2022-es magyar választásokba, megsértve ezzel hazánk nemzeti szuverenitását”.

A jelentés az SZH vezetőjének korábbi, az állami propagandaiparban betöltött pozícióinak nyelvezetét idézi: a felvételek – írják – „felfedik az általuk képviselt szervezet és az amögött rejlő üzleti-politikai érdekcsoport valódi célját, eszközeit és módszereit (…) Ez a rendszer zárt és a politikai nézetek szerint meghatározott. A hivatkozott külföldi szervezetek a 2022-es választási támogatásokon túlmenően megjelennek a hazai civil szféra és média költségviselői között” – írják például a German Marshall Fundról, amely a rendszerváltás óta támogat különböző szervezeteket és egyéneket (korábban fideszeseket is) Magyarországon, ahogy a National Endowment for Democracy is.

Bár a jelentés szerint „a Szuverenitásvédelmi Hivatal (…) számos új, eddig felderítetlen információ birtokába jutott a Magyarország szuverenitását ért támadás hátteréről”, ilyenekkel nem találkoztunk.

Az SZH első jelentése zárásként figyelmezteti a magyar állami szerveket, hogy „a bemutatott struktúrák és folyamatok jelenleg is veszélyeztetik a választási folyamatok tisztaságát, ezért indokolt megerősíteni Magyarország szuverenitásának védelmét”.

XS
SM
MD
LG