Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átállt a tálibokhoz az egyetlen afgán női hadúr


Bibi Ayesha Habibi, azaz Kaftar parancsnok 2020. október 16-án.
Bibi Ayesha Habibi, azaz Kaftar parancsnok 2020. október 16-án.

Bibi Ayesha Habibi, az egyetlen afgán női hadúr csapataival évtizedeken át harcolt a tálibok ellen, nemrég viszont átállt hozzájuk.

Bibi Ayesha Habibi, más nevén Kaftar parancsnok vagy a Galamb híres női hadúr Afganisztánban, nagyjából 40 éve harcol embereivel a térségben, írja a Szabad Afganisztán Rádió.

Kaftar parancsnok még az 1980-as években a bevonuló szovjetek ellen kezdett el harcolni. Hírnevét is a szovjetek elleni tízéves háború során alapozta meg, 200 fős csapatával érdemi szereplő volt Baglán tartományban.

Kaftar parancsnok, az első női katonai vezető Afganisztánban. Ez a kép 2008 nyarán készült.
Kaftar parancsnok, az első női katonai vezető Afganisztánban. Ez a kép 2008 nyarán készült.

Az 1989-es szovjet kivonulás után mudzsáhidjei élén a tálibok ellen fordult az 1990-es években, és a tálibok 2001-es kormányzati bukása után sem fegyverezte le az embereit, vidéken harcolt tovább ellenük. Az elmúlt években nagyjából 150 fős magánhadseregével, nem egyszer afgán kormányzati támogatással próbálta visszaszorítani a tálibokat.

A Szabad Afganisztán Rádió híre szerint azonban a most 70 éves Kaftar parancsnok nemrég átállt korábbi ellenségeihez.

"Kaftar parancsnok számos fegyveres követőjével együtt átállt a tálibokhoz" – állította Fazal Din Muradi, Nahrain körzet kormányzója a rádiónak október 16-án.

A hírt megerősítette a Zabihullah Mujahid név alatt futó tálib szóvivői Twitter is. A rádió szerint Kaftart és követőit nem tudták elérni, mert Afganisztán északi, hegyes vidékén kevés mobilhálózat működik megbízhatóan. Kaftar átállása azért is meglepő, mert a tálibok az 1990-es években még kifejezetten tiltották, hogy a nők tanuljanak vagy dolgozzanak.

Muradi kormányzó szerint viszont már nem olyan nagy jelentőségű, hogy Kaftarék átálltak. Szerinte a női hadúr idős kora és a követői közt felmerült ellentétetek miatt már nem olyan komoly tényező a térségben.

Bibi Ayesha Habibi parancsnok életét meghatározta folyamatos háborúzás, tág családjából nagyjából harminc rokonát vesztette el a harcok során, beleértve a fiait és az unokáit is.

Ő maga 2015-ben még arról beszélt a Szabad Afganisztán Rádiónak, hogy nem szabad békét kötni a tálibokkal.

"Nem hiszem, hogy a tálibok megváltoznak vagy hogy ezt a kérdést tárgyalások útján lehetne megoldani "- mondta öt éve Kaftar parancsnok.

"A háború megoldása Isten által jön majd el és másodsorban ez által a gyönyörű Kalasnyikov által" – mondta, miközben egy orosz gyártmányú AK-47-es gépfegyverre mutatott.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG