Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Terrortámadás Bécsben: több áldozat, lezárt belváros


Négyen vesztették életüket abban a támadássorozatban, ami az osztrák főváros központját érte hétfő éjszaka. A rendőrség szerint az eddigi egyetlen ismert támadó az Iszlám Államhoz köthető.

Több támadás érte Bécs belvárosát hétfő késő este és éjszaka. A Sebastian Kurz kancellár által “undorító terrorcselekményeknek” nevezett, hat különböző helyszínen elkövetett támadásban négyen veszítették életüket, és a rendőrség reggeli információi szerint 17 ember megsebesült.

A rendőrség több fegyverest is keres, az egyik gyanúsítottat a rendőrség lelőtte. Kedd hajnali információk szerint ő kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel.

A bécsi zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch azt mondta, az egyik támadás abban az utcában történt, ahol az osztrák főváros központi zsinagógája található. Ugyanakkor az nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont. Oskar Deutsch a Kurier című lapnak azt mondta, nem tud arról, hogy a támadásnak lenne áldozata a zsidó közösség tagjai közül.

Karl Nehammer belügyminiszter kedd hajnali televíziós sajtótájékoztatóján arra szólított fel mindenkit, hogy ha teheti, maradjon otthon.

“Hétfő este legkevesebb egy iszlám terrorista támadott meg minket” – fogalmazott a belügyminiszter, hozzátéve, hogy a cél az osztrák demokratikus társadalom meggyengítése vagy megosztása volt.

Mi történt?

Hétfő este fegyveresek hat helyszínen indítottak támadássorozatot Bécsben. Szemtanúk szerint a férfiak bárokban és éttermekben ülő, a járvány miatti korlátozások előtti utolsó estét kihasználó emberekre nyitottak tüzet.

Az éjszaka folyamán a rendőrség Bécs történelmi belvárosának nagy részét lezárta, az érintett részen a teljes tömegközlekedést leállította. Sokan kerestek menedéket a bárokban és szállodákban.

Az osztrák fővárosban ez volt az első komoly terrortámadás, hasonló ahhoz, amit az elmúlt években Párizsban, Londonban, Berlinben és Brüsszelben követtek el.

Részvétnyilvánítások a nagyvilágból

Az Európai Unió vezetői, francia, norvég, görög és amerikai vezető politikusok is elítélték a támadást és együttérzésükről biztosították a bécsieket.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta, “imádkozunk a bécsiekért egy újabb, Európában elkövetett aljas terrorcselekmény után. Az ártatlan emberek elleni ördögi támadásokat meg kell állítani. Az Egyesült Államok kiáll Ausztria, Franciaország és egész Európa mellett a terroristák, köztük a radikális iszlám terroristák elleni harcban”.

Joe Biden demokrata elnökjelölt “borzalmas terrortámadásnak” nevezte a Bécsben történteket és hangsúlyozta: “ közösen kell fellépnünk a gyűlölet és az erőszak ellen”.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Facebook-oldalán azt írta: “Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt".

“Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz" – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Egy Sebastian Kurz osztrák kancellárnak címzett magyar nyelvű Facebook-videóban fejezte ki együttérzését Orbán Viktor:

"Megrendülve és földúlva állunk most itt, amikor megkaptuk a híreket arról, hogy terrortámadás érte az önök országát és Bécs városát.
Ahogy itt Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk, az önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az önök fájdalma a mi fájdalmunk, az önök kihívásai a mi kihívásaink is.
Teljes mellszélességgel állunk Ausztria polgárai mellett, az áldozatokért imádkozunk, a családtagjaiknak sok lelkierőt kívánunk.
Legyetek biztosak abban, kedves Sebastian, hogy mi mellettetek állunk és mindent megteszünk, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket, hogy kézre kerítsétek az elkövetőket, és készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyet az elmúlt napokban kellett elszenvedni.
Sok erőt kívánok nektek!"

Készült az AFP, a AP, a dpa, a Reuters, és a Kurier tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG