Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria is döntött a keleti vakcinákkal oltottakról


Első oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina dobozai a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Nappali Kórházában kialakított oltóponton 2021. március 17-én
Első oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina dobozai a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Nappali Kórházában kialakított oltóponton 2021. március 17-én

Nyugati szomszédunk egyelőre csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott koronavírus elleni vakcinákat ismeri el, vagyis a kínai és az orosz vakcinával oltottak egyelőre nem kaphatnak a közösségi terek látogatásához szükséges zöld kártyát. Korábban a német egészségügyi miniszter is így nyilatkozott.

Az osztrák bejelentés azt jelenti, hogy egyelőre csak a Biontech/Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson elfogadott, csak az ezekkel a vakcinákkal oltottak kaphatnak úgynevezett Green Passt.

A hírről elsőként beszámoló 444.hu idézi az osztrák Kleine Zeitungot, amely szerint a bejelentés nem csak az Ausztriába utazó magyaroknak, hanem sok osztráknak is gondot jelenthet, mert vannak, akik például Szerbiában oltatták be magukat a kínai Sinopharmmal vagy az orosz Szputnyikkal.

Az osztrák egészségügyi minisztérium ugyanakkor egyelőre nem tanácsolja ezeknek az embereknek, hogy most valamelyik EMA-engedélyezett vakcinával is beoltassák magukat mert még nincs elég tudományos ismeret, tapasztalat az újraoltás egészségügyi hatásairól.

A nyugati, pontosabban az EMA álta engedélyezett oltással oltottak az első adag vakcina beadása után 22 nappal kaphatják meg az éttermek, a szálláshelyek, a strandok és más közösségi terek használatára jogosító kártyát, ami 9 hónapig érvényes.

A nyugati vakcinával oltottakon kívül azok kaphatnak osztrák Zöld Kártyát, akik

  • átestek a betegségen és ezt hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-teszttel bizonyítják
  • van 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztjük, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztjük.

XS
SM
MD
LG