Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztriában korrupciós per indul a volt szélsőjobbos vezér ellen


Jelenet az ibizai videóból, amely megbuktatta az osztrák kormányt. A képet a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung tette közzé 2019. május 18-án
Jelenet az ibizai videóból, amely megbuktatta az osztrák kormányt. A képet a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung tette közzé 2019. május 18-án

Ausztria volt alkancellárja, aki hosszú időn át vezette a szélsőjobboldali Szabadságpártot, július 6-án bíróság elé áll egy olyan állítólagos korrupciós ügy miatt, amely a kormányt megbuktató botrányhoz fűződik.

Heinz-Christian Strache 2019-ben lemondani kényszerült alkancellári posztjáról, miután megjelent egy videó, amelyen bizonyítottan szerződéseket ajánlott fel egy magát orosz befektetőnek kiadó nőnek politikai adományokért cserébe.

A találkozóra 2017 júliusában, a spanyolországi Ibiza szigetén került sor, három hónappal a választások előtt, amelyek Strache Szabadságpártját a hatalomba juttatták és őt magát alkancellárrá tették.

Strache 14 éven át vezette a Szabadságpártot, mielőtt a botrány kirobbanásakor szégyenszemre le kellett mondania. A bevándorlásellenes program és a szélsőjobboldali szélsőségesekkel fenntartott kapcsolatok mellett a Szabadságpártot üldözte az orosz érdekeknek való megfelelés gyanúja is.

A videó által kiváltott botrány átfogó korrupciós vizsgálatot indított el.

Kurz kancellár ellen is vizsgálódnak

A július 6-án kezdődő tárgyalás azon a vádon alapul, mely szerint Strache, amikor még a Sebastian Kurz kancellár jobbközép Néppártja vezette koalíciós kormány tagja volt, segédkezett egy törvénymódosításban, amely egy gazdag szabadságpárti adományozónak kedvezett.

Amikor 2019-ben az ibizai találkozó videója kikerült, a koalíció összeomlott. Kurz később, az előrehozott választások után visszatért kancellárként.

A videóban Strache azt állította, hogy több fontos milliárdos és egy nemzetközi szerencsejáték-társaság finanszírozta a politikai pártokat, egyesületeknek adott támogatást nem elkönyvelt adományok útján, amelyek közül néhány magas rangú néppárti politikusok tulajdonában volt.

Strache ügyvédje az AFP szerint azt mondta, hogy sem ő, sem ügyfele nem nyilatkozik az eljárás előtt vagy alatt.

Kurz ellen is folyik vizsgálat, amiért hamis állításokat tett egy parlamenti bizottság előtt. Ő tagadja a vádat.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG