Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Élet autizmusspektrum-zavarral: „Amíg az oktatásuk sincs megoldva, addig nem várok csodát az államtól”


Élet autizmusspektrum-zavarral: „Amíg az oktatásuk sincs megoldva, addig nem várok csodát az államtól”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:34:08 0:00

Hiába diagnosztizálnak egyre több gyereket és felnőttet is autizmusspektrum-zavarral, az állam mintha nem ismerné el létezésüket, ezzel együtt pedig a társadalom egy jó része sem. Érintett szülőként ezen is próbálnak változtatni Daniss-Bodó Eszterék az Egy sima, egy fordított Egyesülettel.

Egy biztonsági őr egyszer ki akarta vezetni a boltból a fiát, Ábelt, mert azt hitte, drogos. Daniss-Bodó Eszter aztán elmagyarázta neki, a fia nem drogozik, csak autista. Eszter azt mondja, az ilyen esetek mindennaposak, még sokan nem ismerik fel az autistákat, hiába vannak egyre többen. Nem sok szó esik róluk, ezért egyesületük, az Egy sima, egy fordított – mint sok más érintett szülőkből és szakemberekből álló civil csoport –érzékenyíteni próbálja a társadalmat.

Daniss-Bodó Eszter szerint amíg az oktatást sem tudja megoldani az állam nemcsak a súlyosan érintett, de az enyhén érintett autista gyerekek számára, amíg nincs elismerve a létezésük és az igényük, amíg az állam által munkaképtelennek tekintett autisták ellátása sincs megoldva, addig nekik kell próbálni elvégezni ezt a munkát. Abban meg csak bízni tud, hogy egyszer rájuk nem lesz szükség. Nem amiatt, mert nem lesznek autisták, hiszen egyre több autista gyereket és felnőttet is diagnosztizálnak, hanem amiatt, hogy az állam majd végre elismeri a létezésüket, az igényeiket, és el is látja azokat.

XS
SM
MD
LG