Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Autópályákat zártak le Izraelben az igazságügyi reform ellen tüntetők


Tömegoszlatás Jeruzsálem közelében 2023. július 11-én
Tömegoszlatás Jeruzsálem közelében 2023. július 11-én

Kiújultak a tömegdemonstrációk a zsidó állam számos pontján, miután a parlament első olvasatban elfogadta a legfelsőbb bíróság jogköreit csorbító tervezetet, amely ellen már hónapokkal ezelőtt is hatalmas tiltakozások voltak országszerte.

A Benjámín Netanjáhú miniszterelnök vezette koalíció tagjai előző nap előzetes hozzájárulásukat adták az országot megosztó és a nemzetközi partnerek által is élesen bírált javaslathoz. Ez azt jelzi, hogy noha tavasszal a tüntetések hatására végül meghátrált a hatalom, ezúttal készen állhatnak a kezdeményezés áterőltetésére.

Keddre az aktivisták országos megmozdulást hirdettek, ez megzavarhatja a repülőterek működését is.

A nap folyamán a hadsereg kiberbiztonsági egységének háromszáz tartalékosa nyílt levelet tett közzé, amelyben közölték, hogy nem fognak önkéntes szolgálatra jelentkezni, mivel a kormány demonstrálta, hogy „eltökélt Izrael állam elpusztítása mellett”.

„Nem szabad gonosz célra is használható, érzékeny kiberképességeket adni egy bűnöző kormánynak, amely aláássa a demokrácia alapjait” – írták.

A rendőrség vízágyúval oszlatta a demonstrálókat, akik blokkolták a Jeruzsálembe vezető egyik legfőbb autóutat. Többeket őrizetbe vettek hasonló okokból Modi’innál, illetve ilyen akcióra került sor Haifa közelében is. Utóbbi helyszínen óriási transzparenst feszítettek ki azzal a felirattal, hogy „Együtt győzni fogunk”.

A közrend megzavarása miatt negyvenkét embert állítottak elő a hatóságok.

Arnon Bar-David, az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut vezetője általános sztrájkot helyezett kilátásba, amely megbéníthatja az ország gazdaságát.

„Ha a helyzet szélsőségessé válik, be fogunk avatkozni, és bevetjük erőnket” – emelte ki, arra szólítva fel a miniszterelnököt, hogy „vessen véget a káosznak”.

A többek között az egészségügyi, a közlekedési és a bankszektorban nyolcszázezer dolgozót képviselő Hisztadrut márciusban országos munkabeszüntetést hirdetett, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Netanjáhú végül elhalasztotta a reform keresztülvitelét a törvényhozáson.

Ehhez kapcsolódóan: Enyhül a feszültség Izraelben az igazságügyi reform felfüggesztése után

A kormány azonban júniusban felmelegítette a témát, miután összeomlottak a kompromisszumos megoldás keresésére irányuló tárgyalások az ellenzékkel.

Az átalakítás a korrupció vádjával bíróság elé állított Netanjáhúnak és szövetségeseinek adná a végső szót az ország bíráinak kinevezésében, ezenkívül felhatalmazást adna a kormánypártok által ellenőrzött parlamentnek a legfelsőbb bíróság határozatainak hatályon kívül helyezésére, és korlátozná a bíróságot a törvények felülvizsgálatában.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú szövetségesei segíthetnek kivédeni a korrupciós vádakat

Netanjáhú azzal érvelt, hogy a nem választott bírákból álló, liberális bíróságok megfékezéséhez szükség van az átalakításra, ám ellenfelei szerint a csomag túl sok hatalmat összpontosítana a miniszterelnök szövetségeseinek kezében. Azt is mondják, hogy esetében büntetőjogi per vádlottjaként összeférhetetlenség áll fenn.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden aggodalmát fejezte ki az izraeli igazságügyi reformmal kapcsolatban

Az izraeli társadalom és a nemzetközi közösség nagy része elítélte az átalakítást. Üzleti vezetők, volt biztonsági főnökök és csúcsközgazdászok is szembeszálltak a tervvel, mondván, hogy az önkényuralom felé mozdítja el Izraelt. Vadászpilóták, tartalékos katonák azzal fenyegetőztek, hogy nem jelentkeznek szolgálatra, az ország fizetőeszköze, a sékel pedig meggyengült.

Emberek tízezrei, nagyrészt világi, középosztálybeli izraeliek vettek részt rendszeresen az igazságügyi reform ellen szervezett tüntetéseken.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG