Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az élővilág pusztulása is segíti a koronavírus terjedését


Lesújtó eredményeket mutat az ENSZ biológiai sokszínűségről szóló jelentése, pedig a környezet folyamatos romlása összefüggésbe hozható a betegségek állatról emberre történő terjedésével is.

Az ENSZ jelentése rámutat a biológiai sokféleség fontosságára, és hangsúlyozza, hogy a jövőbeni járványok megelőzése érdekében elengedhetetlen a biodiverzitás védelme.

„Ahogy a természet pusztul, új lehetőségek nyílnak meg az olyan pusztító betegségek állatról emberre történő átterjedésében, mint az idei koronavírus”- mondta Elizabeth Maruma Mrema, az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezményének főtitkára.

Fény az alagút végén

2010-ben Japánban a világ több mint 150 országa állapodott meg a közös természetvédelmi célokban. Az ENSZ szakemberei azonban arra jutottak, hogy a fajok és ökoszisztémák megmentésére kitűzött 20 célkitűzés zömét nem sikerült elérni, közülük hatot részben, a többit viszont egyáltalán nem tudták teljesíteni.

“A koronavírustól kezdve, a tűzvészeken és az áradásokon túl, az olvadó gleccsereken át a példátlan hőségig bezárólag mind a biodiverzitási célokkal kapcsolatos kudarcunk. Többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül a természetet”- hangsúlyozta Inger Andreson, az ENSZ környezetvédelmi programjának vezetője.

Vannak jó hírek is, az erdőirtás csökkenő aránya például javuló tendenciát mutat.

Már tavaly megkongatták a vészharangot

„Világszerte pusztítjuk gazdaságunk, megélhetésünk, élelmiszerbiztonságunk alapjait, saját egészségi állapotunkat és életminőségünket”- fogalmazott Sir Robert Watson, a Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület elnöke tavaly.

A tavalyi tanulmány szerint mintegy egymillió állat-és növényfajt fenyeget a kihalás, ez pedig az emberiség története során példa nélküli. A honos fajok átlagos egyedszáma a legfontosabb szárazföldi élőhely típusokban 1900 óta legalább 20 százalékkal csökkent. A kétéltű fajok több mint 40 százaléka, a zátonyképző korallok csaknem 33 százaléka és az összes tengeri emlős több mint egyharmada veszélyeztetett- áll a qubit összefoglalójában.

Magyarország is támogatja

A környezetügyért felelős államtitkárság egy februári közleményben tudatta, hogy az Agrárminisztérium is támogatja az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezmény nemzetközi kezdeményezését.

„A biológiai sokféleség létünk alapja, megőrzése éppen ezért elengedhetetlen. Felmérések szerint az emberi tevékenység hatására világszinten mintegy egymillió állat-és növényfaj került veszélybe, a szárazföldi élőhelyek jelentős része megváltozott. A következő évtized intézkedései meghatározóak lesznek a földi élet változatosságának megőrzésében”- írták.

Felhívásukban olyan magyar közintézmények, civil szervezetek, magánvállalkozások csatlakozását várják, akik vállalásaikkal hozzájárulnak az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez és fenntartásához a következő évtizedben.

XS
SM
MD
LG