Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az adóhivatal 47 kamupártos büntetőeljárást indított, évek óta nyomoz


Az adóhatóság vezetőinek lemondásáért tüntettek Budapesten 2014-ben.
Az adóhatóság vezetőinek lemondásáért tüntettek Budapesten 2014-ben.

Nem egységes ügyként kezelik a nyomozók a kamupártos csalásokat, hanem külön területi egységek folytatják le a nyomozást az ország különböző pontjain. Lassan három évvel a választások után 10 ügyben talán vádemelésig is eljutunk.

A 2018-as országgyűlési választásokon indult, de mandátumot nem nyert pártokkal összefüggésben 47 büntetőeljárás indult a választások után – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Szabad Európával.

Az érintett ügyek költségvetési csalás, választás rendje elleni bűncselekmény és magánokirat-hamisítás körében indultak. Az adóhivatal azt is közölte, hogy jelenleg 22 releváns büntetőeljárás zajlik, 10 büntetőeljárás iratait már vádemelési javaslattal megküldte az ügyben felügyeletet ellátó ügyészségnek. A nyomozások a Magyar Államkincstár, az Állami Számvevőszék, az Országos Egyéni Választási Bizottság, a jegyző, a Nemzeti Választási Bizottság, illetve magánszemély feljelentése alapján indultak el.

A NAV válasza a kamupártokról szóló cikkünk megjelenését követően futott be. Ebben arról írtunk, hogy a pártokat semmilyen előírás nem kötelezi arra, hogy komolyan vehető kampányelszámolást készítsenek és azt nyilvánosságra hozzák. Ezért történhetett meg az, hogy az egyik kamupárt szinte a teljes kampányköltését egy cégtől kapott, kézzel kitöltött számlával bizonyította, egy másik kamupárt az államtól kapott kampánytámogatás nagy részét, 35,3 millió forintot nyers húsra költötte.

Azért nézhettük meg ezeket a számlákat, mert a Transparency International Magyarország kiperelte a Magyar Államkincstártól a választáson elindult egyéni jelöltek kampánytámogatásáról szóló elszámolásokat. Eleve érthetetlen, hogy miért nem a kincstár önmagától hozza nyilvánosságra a honlapján a pártok kampányköltéseivel kapcsolatos beszámolókat. Az meg végképp furcsa, hogy kérésre sem akarja ingyen kiadni az adatokat.

A pártok működését az Állami Számvevőszék vizsgálja, a kampánytámogatások felhasználását pedig a Magyar Államkincstárnak a feladata ellenőrizni. Az adóhivatal lapunknak eljuttatott válaszából kiderült, hogy mindkét szervezet tett feljelentést, sőt még a Nemzeti Választási Bizottság is. Ha ennyire egyértelmű a csalás, akkor miért nem történik lassan három éve semmi?

„Ez azért is felettébb zavaró, mert a birtokunkba jutott 2018-as kampányelszámolásokban jó néhány lehetséges elkövető név szerint is azonosítható, mi több, a kamupártok vezetői közszereplők, akiknek az adatai ismertek a hatóságok számára. Emiatt is érthetetlen, hogy miért nem történt még a kampányfinanszírozással kapcsolatban vádemelés, miért nem számoltatták el a felelősöket” – mondta Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója.

Ligeti szerint nem tűnik hatékonynak a nyomozás. A TI Magyarország ugyanis feljelentést tett a kamupártok elszámolásaival kapcsolatban. (Feltételezhetően ezt a feljelentést Ligeti Miklós személyéhez kötötte a NAV, ezért magánszemélyként iktatták). Ez az egy feljelentés azonban különböző szerveknél landolt. A NAV egyik párt esetében a nyíregyházi adónyomozókra delegálta az ügyet, egy másik párt esetében a győri kollégákra bízta az ügy felderítését.

Szavazatszámláló bizottság a főváros 5. számú egyéni választókerületében, 2018. április 14-én.
Szavazatszámláló bizottság a főváros 5. számú egyéni választókerületében, 2018. április 14-én.

„Persze a pártok székhelye magyarázatot adhat arra, hogy miért darabolták fel a NAV bűnügyi szervei a feljelentésünket, és miért ítélték meg úgy, hogy a jellemzően egyazon séma szerint megvalósított kamupártos csalások ügyében az egységes nyomozás helyett különböző területi NAV-szervek folytassák le az eljárást” – mondta Ligeti Miklós. Ez persze azt is eredményezi, hogy külön bírósági ügyek lesznek, különböző ítéletekkel.

És, hogy mire lehet számítani a bíróságokon? A Telex szerint tavaly novemberben ért véget egy per, ahol a bíróság 100-260 ezer forintos pénzbírságra ítélte a 2018-as választásokon hamis ajánlóívekkel csalókat.

Miközben a nyomozás lassan halad, a kamupártokkal szerződő cégek gyorsabban léptek. Három vállalat tulajdonosa is úgy döntött a 2018-as választásokat követően, hogy megválik a cégtől. Mindhárom vállalatot ukránok vették meg, legalábbis a céginformációs rendszerben ukrán ügyvezetők és tulajdonosok vannak.

Két vállalat kényszertörlési eljárás alatt áll, egyet hivatalból töröltek, kettő pedig kényszer végelszámolási eljárás alatt áll.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG