Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Az agyunkkal harcolunk. Ők számokkal harcolnak” – Ukrán ejtőernyősök egy donbászi városért folyó csatáról


Ukrán katonák bunkert építenek Bahmutban december 26-án az intenzív ágyúzás közepette
Ukrán katonák bunkert építenek Bahmutban december 26-án az intenzív ágyúzás közepette

A könyörtelen harcok közepette egy ukrán hivatalos személy azt állította, hogy az ukrán erők közel állnak ahhoz, hogy visszafoglalják Kreminnát, ami megszakítaná az orosz utánpótlási vonalakat a Donbászban, és újabb csapást mérne Moszkvára. Íme, mit mondanak az ukrán ejtőernyősök az ottani helyzetről.

Az egyik ukrán ejtőernyős dandár ejtőernyősei csak így tudják leírni az donbászi városban és környékén az ukrán vonalakra könyörtelen nyomást gyakorló orosz gyalogsági hullámokat: hús.

„Először bedobják a mozgósított katonákat a biztos halálba, akár a húst – mondta egy katona, aki az előírások miatt kérte, hogy ne nevezzük meg. – Aztán ha áttörnek, a tapasztaltabb harcosok vonulnak be.”

Az oroszok ukrajnai inváziója immár tizenegyedik hónapja tart, a kreminnai harcok kegyetlenségét csak a nyolcvan kilométerre délre, Bahmut városában folyó harcok intenzitása múlja felül.

De az ukrán katonákkal készített interjúk és az orosz katonai bloggerek Telegramon és máshol közzétett beszámolói szerint a vérontás itt sem kevésbé értelmetlen és könyörtelen. Az sem világos, hogy meddig fog tartani: egy ukrán tisztviselő azt állítja, hogy küszöbön áll, hogy az ukrán erők visszafoglalják Kreminnát.

„Bahmut, Kreminna: ott a helyzet nehéz, gyötrelmes” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök december 26-án esti videóbeszédében. Az oroszok „minden rendelkezésre álló erőforrást – és ezek jelentős erőforrások – felhasználnak, hogy kicsikarjanak valamiféle előrelépést”.

A Luhanszki területen, a Donyecki területtel való közigazgatási határ túloldalán található Kreminna egy észak–déli főútvonal mentén fekszik, mintegy 25 kilométerre északnyugatra Szevjerodonyecktől, amelyet az orosz erők június végén brutális ostrom és intenzív, utcáról utcára zajló városi harcok után foglaltak el.

Szeptemberben az ukrán erők meglepetésszerű ellentámadást hajtottak végre az északnyugatra fekvő Harkivi területen, széles körű visszavonulásra kényszerítve az orosz csapatokat. Az ukrán erők visszafoglalták a Donyecki területen található Liman városát is, és megkezdték az előrenyomulást kelet felé ; Kreminna és a még északabbra fekvő Szvatove városáig.

Azóta Ukrajna előrenyomulása a harctérnek e szakaszán megtorpant, különösen azért, mert Oroszország elkezdte átirányítani rosszul kiképzett, frissen mozgósított csapatait a védelem megerősítésére.

Szerhij Hajdaj, a Luhanszki területi katonai közigazgatás vezetője december 26-án a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy az orosz polgári hatóságok és a helyi katonai parancsnokság egységei visszavonultak Kreminnából, és keletebbre, biztonságosabb területre távoztak.

Ezt a jelentést nem tudták független forrásból megerősíteni.

„Az oroszok megértették, hogy ha elveszítik Kreminnát, akkor az egész védelmi vonaluk elesik” – mondta Hajdaj egy másik bejegyzésben a Telegramon.

Egy két nappal későbbi üzenetében azt sugallta, hogy ha az ukrán erők visszafoglalják Kreminnát, akkor gyorsan több más várost vagy települést is visszaszerezhetnek a Luhanszki területen, mondván, hogy „végül is olyan mértékben elpusztultak, hogy nem lehet őket megvédeni”.

A Jelenidő című műsornak december 24-én a Kreminna frontvonalától nem messze nyilatkozó katonák azt mondták, hogy bizakodók azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes-e tartani a vonalait, és beszámoltak az orosz egységek folyamatos támadásairól.

„A harkivi offenzíva idején jobban szétszóródtak. Most nagyon koncentráltak, sokan vannak” – mondta egy másik katona egy interjúban.

„Mi az eszünkkel harcolunk. Ők a számokkal harcolnak. Mert az erőforrásaik – nem árulunk el itt valami titkot – sokkal nagyobbak, mint a mieink” – mondta.

Egyes helyszíneken, többek között Bahmutban a katonai bloggerek és maguk a katonák által közzétett fényképek és videók elavult harctéri taktikákra utalnak, amelyek az első világháborús lövészárok-háborúra emlékeztetnek. Akkor gyalogosok hullámai haladtak előre a nyílt mezőkön, és megpróbálták megrohamozni az ellenséges árkokat, hogy aztán a lövészárkokból elkaszálják őket.

Füst gomolyog Bahmut külvárosában orosz támadások után 2022. december 27-én
Füst gomolyog Bahmut külvárosában orosz támadások után 2022. december 27-én

A Kreminna közelében szolgáló ukrán katonák azt mondták, hogy hasonló taktikát láttak.

„Csak nyomulnak előre, és próbálnak áttörni, és sokan közülük meghalnak. Mert nincs taktikájuk, semmi ilyesmi – mondta egy másik katona. – Csak mennek, mint a hús. Volt olyan eset, amikor a gyalogság azt mondta, hogy felfegyverzett járművek vagy géppisztolyok nélkül támadtak.”

„Rengeteg tüzérségük van – mondta egy negyedik katona, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek által biztosított újabb lövedékek hatékonyabbak. – A mi tüzérségünk öt-tíz méteres pontossággal találja el a célt. De ezek az újak, amiket kaptunk, négy-öt méteres pontossággal találnak célba.”

Egy másik katona szerint az ukrán erők arra összpontosítottak, hogy megszakítsák az orosz utánpótlási vonalakat a Kreminna környéki településeken.

„Az ellenség logisztikai útvonalai ezeken a falvakon keresztül vezetnek. Mint tudjuk, a logisztika prioritást élvez. Az a harcos, akit nem látnak el megfelelően, nem tud harcolni – mondta. – Van itt egy vasúti csomópont. Ennek elvesztése nagymértékben megzavarja a logisztikájukat Akkor szerintem visszavonulnak Bahmutból.”

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (Háborúkutató Intézet, ISW) szerint a jelentések arról szólnak, hogy a Szvatove–Kreminna-frontvonal mentén harcoló orosz egységek között voltak a moszkvai régióból mozgósított katonák, valamint a 20. Összhaderőnemi Hadsereg 144. Motoros Lövészhadosztálya és a 8. Összhaderőnemi Hadsereg 144. motoros lövészhadosztálya is.

„Ez az összetett erőcsoportosítás arra utal, hogy az orosz erők a hadszíntér különböző pontjairól vonnak össze csapatokat, hogy betömjék a Szvatove–Kreminna-vonalon keletkezett lyukakat, és kompenzálják a hagyományos egységek folyamatos fogyatkozását” – áll az intézet december 26-i jelentésében.

Szöveg: Mike Eckel, a vezető tudósító, Boris Szacsalko, a Jelenidő munkatársa tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG