Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai elnök Afrika nagyobb globális szerepvállalását szorgalmazta


Csoportkép az Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozón 2022. december 15-én Washingtonban
Csoportkép az Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozón 2022. december 15-én Washingtonban

Joe Biden az Afrikai Unió felvételét sürgette a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoportba, és kijelentette, hogy a kontinens képviselőit jobban be kell vonni a világ ügyeinek intézésébe.

Az amerikai elnök a héten Washingtonban fogadott negyvenöt afrikai vezetőt a kapcsolatok javítása érdekében, a találkozón egyebek mellett az élelmezésbiztonságról, a klímaváltozásról, a kereskedelmi partnerségről tárgyaltak a résztvevők.

"Afrikának minden olyan tárgyalóteremben és intézményben ott a helye, ahol a globális kihívásokról szó esik" – szögezte le Biden.

Majd 2,5 milliárd dollárnyi új támogatást jelentett be az élelmezési válság enyhítésére, különösképpen az Afrika szarvának nevezett, rendkívüli szárazság sújtotta régióban.

Kamala Harris amerikai alelnök hangsúlyozta: „Oroszország brutális ukrajnai háborúja az élelmiszer- és energiaellátás zavaraihoz vezetett, ami mindannyiunk gazdaságaira kihatással van.”

„Veszélyben vannak a nemzetközi szabályok és normák, például a szuverenitás és a területi egység, az akadálytalan kereskedelem és a viták békés rendezése” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Terjeszkedés vagy visszaszorulás? Hogy hat ki Putyin ukrajnai háborúja afrikai kapcsolataira?

Az Egyesült Államok az Afrikát jóformán elárasztó kínai beruházások, fejlesztési programok és hitelek alternatívájaként bejelentette, hogy a következő három év során 55 milliárd dollárt fog fordítani olyan projektekre, mint a zöld energetikai átállás, az egészségügyi dolgozók képzése és az internethálózat korszerűsítése. Emellett a magánszektor is 15 milliárd dolláros hozzájárulásra tett ígéretet.

Miközben Peking bármilyen rezsimmel örömmel dolgozik együtt, Joe Biden aláhúzta, hogy Washington rendkívüli fontosságot tulajdonít a demokráciának.

„Az Egyesült Államok mindig is az értékeinkkel fog elöl járni. A demokrácia támogatása, a jogállamiság tiszteletben tartása, az emberi jogok melletti elkötelezettség, a felelős kormányzás mind része a DNS-ünknek” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Kína hitelezési gyakorlata: hogyan épít politikai és gazdasági befolyást Peking?

Hasonló találkozóra utoljára Barack Obama elnöksége alatt, 2014-ben volt példa. Donald Trump nem is rejtette véka alá az érdektelenségét Afrikával kapcsolatban.

Biden még szeptemberben arról beszélt, hogy egy afrikai hellyel ki kellene bővíteni az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagjait, most az Afrikai Unió G20-felvételét szorgalmazta, illetve közölte, hogy látogatást tervez a kontinens szubszaharai térségébe, amerikai elnökként először 2015 óta.

Az utóbbi évtized folyamán Kína megelőzte az Egyesült Államokat, és így mára a legnagyobb beruházó lett Afrikában. A kontinens országai jelenleg Kínával nagyjából négyszer akkora kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le, mint az Egyesült Államokkal.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG