Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok attól tartanak, hogy visszaütnek a mariupoli túlkapások


Friss sírok a temetőben Mariupol mellett, Sztarij Krim településen 2022. május 15-én
Friss sírok a temetőben Mariupol mellett, Sztarij Krim településen 2022. május 15-én

Az Egyesült Államok olyan titkosszolgálati adatokat gyűjtött össze, amelyek szerint egyes orosz tisztviselők aggódnak, hogy az orosz erők súlyos és durva visszaéléseket követnek el a lerombolt kikötővárosban, Mariupolban – mondta szerdán egy, a hírszerzési adatokat jól ismerő amerikai tisztviselő.

Az orosz tisztviselők attól tartanak, hogy a visszaélések visszaütnek, és további ellenállásra ösztönzik Mariupol lakóit az orosz megszállás ellen. A névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az oroszok, akiket nem nevezett meg, attól is félnek, hogy a visszaélések aláássák Oroszország állítását, miszerint felszabadították az orosz ajkú várost.

A titkosszolgálat információi szerint az ilyen visszaélések közé tartozik a városi tisztviselők megverése és árammal kínzása, valamint otthonok kirablása.

Az új hírszerzési adatok titkosítását feloldották, amelyeket az amerikai tisztviselő meg is osztott, amikor a lerombolt városban az utolsó ukrán harcosok közül többen előbújtak a romhalmazzá vált Azovstal acélműből. Az ukrán hadsereg arra utasította őket, hogy hagyják el az ellenállás utolsó fellegvárát a mára a földdel egyenlővé tett kikötővárosban, és nézzenek szembe a bizonytalan sorssal.

Harcosok százai tartottak ki hónapokig könyörtelen bombázások közepette az ellenállás utolsó bástyájában a lerombolt városban.

A város, amely rommá vált, a háború legsúlyosabb harcainak volt szemtanúja.

Március 9-én, egy szülészeti klinika elleni orosz légicsapás után figyelt fel a világ a tengerparti városra. Egy héttel később újabb légicsapás érte a város legnagyobb óvóhelyeként szolgáló színházat. Az épület előtt a GYERMEKEK szót írták fel oroszul a járdára, hogy elrettentsék a támadókat. Egyes becslések szerint csaknem hatszáz embert öltek meg a színházon belül és kívül.

Nem világos, mekkora azoknak a feltételezett visszaéléseknek a mértéke, amelyekről az amerikai titkosszolgálat beszámolt, de nem sok idő telt el az emberi jogok széles körű megsértése óta Bucsában és környékén, valamint Kijev külvárosaiban.

A bucsai mészárlás bizonyítékai a múlt hónap elején kerültek elő, miután az orosz erők kivonultak a városból. A Bucsáról készült fotókon és videókon lövészárkokban felhalmozott hullazsákok, rögtönzött sírokból kiálló élettelen végtagok láthatók, az utcán pedig holttestek hevernek ott, ahol elestek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG