Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai külügyminiszter élesen kikelt az orosz félretájékoztatás ellen


Az amerikai és a cseh külügyminiszter aláírja a dezinformációk elleni fellépésről szóló megállapodást Prágában 2024. május 30-án
Az amerikai és a cseh külügyminiszter aláírja a dezinformációk elleni fellépésről szóló megállapodást Prágában 2024. május 30-án

Antony Blinken azokat az orosz kísérleteket bírálta, amelyek célja, hogy álhírekkel viszályt szítsanak a demokráciákon belül, illetve arra utalt, hogy az Egyesült Államok hamarosan engedélyezheti, hogy az általa szállított fegyverekkel oroszországi célpontokat is támadjon az ukrán hadsereg.

Az amerikai diplomácia vezetője a NATO prágai külügyminiszteri ülésére érkezve méregnek nevezte az orosz dezinformációs tevékenységet, illetve megegyezést írt alá cseh kollégájával a fellépésről ezzel szemben.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az egyik fontos front az információ területe a versenyben, az ellenséges viszonyban, amely fennáll Oroszországgal” – mondta.

Aláhúzta, hogy az Egyesült Államok hasonló megállapodásokat kötött tizenhat másik országgal, ami segíti „a demokráciáinkba ellenségeink által méregként injektált” félretájékoztatás elleni küzdelem hatékonyságát.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter mindezzel egyetértett, és emlékeztetett rá, hogy országában nemrég feltártak és felszámoltak egy orosz dezinformációs hálózatot.

„Összetűzésnek vagyunk szemtanúi a demokráciák és az autokráciák között. A Kreml világszerte kezdte célba venni a demokráciákat kiberhadviseléssel, propagandával és befolyásolási műveletekkel. Ezt a veszélyt egyszerűen nem lehet többé alábecsülni” – fogalmazott.

Blinken előző nap arról beszélt, hogy az amerikai kormány álláspontja folyamatosan igazodik a helyzet alakulásához, arra utalva, hogy Washington szakíthat eddigi politikájával, és engedélyezheti az Ukrajnának leszállított fegyverek bevetését oroszországi célpontok ellen is.

Noha amerikai tisztségviselők most azt hangsúlyozták, hogy nincs formális tilalom erre vonatkozóan, az Egyesült Államok korábban többször is egyértelművé tette, hogy az Oroszországon belüli támadások eszkalációhoz vezethetnek.

Ez az álláspont a jelek szerint átalakulóban van, miután az amerikai külügyminiszter kiemelte, hogy továbbra is alkalmazkodni, igazodni fognak a helyzethez.

„Úgy gondolom, az elmúlt több mint két évben láthattuk, hogy ahogy a harcok természete és helyszínei változtak, és Oroszország változtatott az alkalmazott eszközökön, mi is alkalmazkodtunk és igazodtunk ehhez (…) Épp ez az, amit ezután is tenni fogunk” – jelentette ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG