Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai szenátus első körben blokkolta az Ukrajnának szánt támogatási keretet


Mitch McConnell, Volodimir Zelenszkij és Chuck Schumer Washingtonban 2023. szeptember 21-én
Mitch McConnell, Volodimir Zelenszkij és Chuck Schumer Washingtonban 2023. szeptember 21-én

A Republikánus Párt ellenállásán bukott el a washingtoni kongresszus felsőházában a Fehér Ház által javasolt, 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap jóváhagyása, amelynek több mint felét Ukrajna támogatására szánták.

A történtek kudarcot jelentenek Joe Biden elnök számára, aki többször is az ukrajnai katonai támogatás gyors elfogadására szólította fel a törvényhozást, arra figyelmeztetve, hogy a késlekedés az oroszoknak kedvez a harctéren, ami újabb területek elfoglalására bátoríthatja a Kremlt.

„Ha Putyin megszerzi Ukrajnát, nem fog ott megállni. Ezt nagyon világossá tette” – mondta előző nap, majd arra is kitért, hogy az orosz államfő ez esetben akár egy NATO-tagállamot is megtámadhatna.

„Nem engedhetjük nyerni Putyint. Ez rendkívül fontos nemzeti érdekünk” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Fehér Ház: Fogytán a pénz és az idő, mielőbb el kell fogadni az ukrán támogatási csomagot

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője végül szerdán szavazásra bocsátotta a tervezetet. Az eljárás első szakaszának lezárásához hatvan voksra lett volna szükség, azonban ez nem jött össze, hiszen a testület mind a 49 republikánus tagja a kezdeményezés ellen szavazott.

A Republikánus Párt politikusai leszögezték, hogy a szóban forgó csomagnak forrásokat kell biztosítania az illegális bevándorlás elleni szigorúbb fellépéshez, a Mexikóval közös határszakasz jobb védelméhez.

A felsőház republikánus képviselőcsoportját irányító Mitch McConnell közölte, hogy „végre az Egyesült Államok belföldi nemzetbiztonsági prioritásaival is foglalkozni kellene”.

Az előző napi kudarcos szavazás után a demokrata párti vezetők jelezték, hogy hajlandók megszavazni a republikánusok határvédelmi csomagját, ezekkel a módosításokkal újból beterjesztik a költségvetési kiegészítést.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikaiak fele támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat

Biden csaknem 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap elfogadását kezdeményezte, ennek több mint felét Ukrajna támogatására szánták, míg a maradék összeget Izrael, az indiai-csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és az amerikai határvédelem között osztották volna meg.

A republikánus többségű képviselőház saját finanszírozási tervet fogadott el, amely 14,3 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek, de Ukrajna számára nem tartalmaz segélyt. A Fehér Ház viszont kitart amellett, hogy a többi prioritást is jóvá kell hagyni.

A kongresszus eddig összesen nagyjából 111 milliárd dollár támogatást szavazott meg Ukrajna részére, amely 67 milliárdos katonai, 27 milliárdos gazdasági, valamint tízmilliárdos humanitárius segítségnyújtást tartalmazott.

Az utóbbi hetek során lelassították bizonyos amerikai szállítmányok küldését, hogy addig is fenn tudják tartani az ellátást, amíg a törvényhozás meg nem szavazza a finanszírozás kiterjesztését.

„Kifogytunk a pénzből, amelyből Ukrajnát támogatjuk a harcokban. Ez nem a következő év problémája. Most van itt az ideje annak, hogy támogassuk a demokratikus Ukrajnát az orosz agresszió ellenében” – írta az elnöki hivatal költségvetési igazgatója a kongresszus vezetőinek küldött e heti levelében.

Kiemelte: amennyiben nem fogadják el a javaslatot, az Egyesült Államok már év végére ki fog fogyni a szükséges finanszírozásból, ami súlyos hatással lenne a harctéri helyzetre, „lábon lövéssel” érne fel az orosz agresszióval szembeszálló ukrán védelmi erők számára.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen rakétákat kaptak az ukránok, és mire tudják használni?

Eközben továbbra is heves harcok zajlanak Ukrajnában, különösképpen az inváziós erők által immár hónapok óta ostromlott Avgyijivka környékén a Donyecki területen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be, hogy az orosz hadsereg fokozta támadásait, mindazonáltal ezúttal is magabiztosan nyilatkozott a végső győzelemről.

„Nehéz volt, de mi kitartottunk. Most nem könnyű, de haladunk, és nem számít, hogy milyen nehéz, oda fogunk jutni a határainkhoz, a népünkhöz, a békénkhez” – vélekedett.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter Washingtonba látogatott, ahol arról beszélt a kongresszus tagjainak, hogy égető szükség van légvédelmi és elektronikai hadviselési eszközökre, drónokra, tüzérségi lövegekre és lőszerekre, illetve arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nagy erőkkel dolgozik hadiipari termelésének felpörgetésén.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG