Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai szenátusban blokkolták a választási reformtervezetet


Chuck Schumer washingtoni sajtótájékoztatóján 2021. június 23-án
Chuck Schumer washingtoni sajtótájékoztatóján 2021. június 23-án

A republikánusok blokkolták az amerikai szenátusban a választási rendszer átalakítását célzó törvénytervezetet, amely pedig a Demokrata Párt szerint elengedhetetlen lenne a választójog gyakorlását korlátozó, egyes szövetségi államokban elfogadott szabályok ellensúlyozására.

A demokrata többségű képviselőházban márciusban már elfogadták a reformtervezetet, és noha a szenátusban ugyancsak a párt küldöttei vannak többségben, itt nagyobb arányban kellene azt jóváhagyni. A száztagú felsőházban legalább hatvan szenátor szavazatára lenne szükség, márpedig csak ötven támogató voks jött össze kedden a kiegyenlített erőviszonyok miatt.

A cél azon szabályok ellensúlyozása volt, amelyeket több szövetségi államban is elfogadott a voksolásban való részvétel feltételeinek szigorítására a republikánus irányítású törvényhozás a tavalyi választást, illetve azt követően, hogy Donald Trump előző elnök hangoztatni kezdte, hogy nagyszabású csalás történt. A bírálók szerint ezekkel a „trükkökkel” a jellemzően inkább a Demokrata Pártot támogató kisebbségi szavazók választójogának gyakorlását nehezítik.

A tervezet a választások lebonyolításának gyakorlatilag minden aspektusát érintené. Például tizenöt napos előzetes szavazásra adna lehetőséget, egyszerűsítené a levélszavazást, illetve szabadnappá tenné a választások napját, és automatikus regisztrációt biztosítana a vezetői engedéllyel rendelkezőknek. Emellett rendelkezne a kampányfinanszírozás átláthatóságának fokozásáról, valamint arról, hogy a szavazókörzetek határait a tagállamok helyett független bizottságok szabhatnák csak át.

Republikánus ellenállás

Joe Biden elnök korábban fontos prioritásnak nevezte a választási rendszer reformját, és közölte, hogy alá fogja írni a törvényt, ha a kongresszus mindkét háza megszavazza.

„Hadd fogalmazzak egyértelműen. Ez a küzdelem még közel sem ért véget, közel sem. Egész pályafutásom alatt részt vettem ebben a munkában, és újra meg fogjuk próbálni, a népért, a demokráciánkért” – hangsúlyozta kedden Biden.

Hasonlóan nyilatkozott Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője is, aki szerint a szavazással csak eldördült a „startpisztoly”.

A Republikánus Párt szerint a szóban forgó tervezet súlyosan sértené a tagállamok jogát a választási szabályok meghatározására.

Marco Rubio republikánus szenátor úgy vélekedett, hogy a demokraták „elszámoltathatatlan washingtoni bürokratákra” bíznák a választások lebonyolítását a szövetségi államokban, ami nem pusztán „alkotmányellenes, de felelőtlenség is”.

Sajtóhírek szerint a tervezet a választási szabályok legnagyobb módosítása lenne a feketék választójogát kiterjesztő 1965-ös törvény óta.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG