Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikaiak fele támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat


Amerikai M1 Abrams harckocsik egy romániai katonai bázisnál 2017. február 14-én
Amerikai M1 Abrams harckocsik egy romániai katonai bázisnál 2017. február 14-én

Az amerikai közvélemény támogatása idővel kissé halványult az Ukrajna elleni orosz háború tizenöt hónappal ezelőtti megindítása óta, de még mindig széles körű – derült ki egy friss felmérésből.

A NORC és a Chicagói Egyetem Közpolitikai Karának közös közvélemény-kutatása alapján az Egyesült Államokban az emberek fele támogatja a fegyverszállításokat az orosz agresszióval szemben védekező ukrán hadsereg részére. Ennek szintje közel változatlan az utóbbi év során, miközben a válaszadók mintegy negyede ellenzi az eddig már 37 milliárd dollárba kerülő katonai segítségnyújtást.

Mind a demokrata párti, mind a republikánus szavazók döntő többsége jogosulatlannak tartja az orosz támadást.

Az 1180 felnőtt megkérdezésével előző hónapban végzett reprezentatív felmérés szerint négyből hárman pártolják, hogy Washington legalább valamilyen szerepet játsszon a konfliktusban.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna nyugati harci repülőgépek koalícióját szeretné

Az eredmények összhangban vannak a washingtoni ukrán nagykövet által különböző rendezvényeken tapasztaltakkal. „Azt érzem, hogy a támogatás még mindig erős” – jelentette ki Okszana Markarova, és aláhúzta, hogy ez annak dacára is így van, hogy az amerikai híradásokat gyakran már más témák uralják, például belpolitikai kérdések, lövöldözések, a Kínával fennálló feszültségek.

„Egyebek is történnek, de nagyon erős kétoldali támogatást tapasztalok” – közölte.

Az Oroszországgal szembeni szankciók támogatottságában regisztrálták a legnagyobb zuhanást, mértéke az egy évvel ezelőtti 71 százalékról 58 százalékra csökkent, de ez még mindig a többség. Elemzők szerint ez jól tükrözi az aggodalmakat, amelyek szerint az Oroszország gazdasági elszigetelését célzó erőfeszítések hozzájárulhattak az infláció emelkedéséhez.

Ehhez kapcsolódóan: Emelkedik az ukrajnai háború ára, fokozódik a vita Nyugaton, hogy mi legyen a befagyasztott orosz pénzekkel

Összességében ugyanakkor látható, hogy még nem történt meg, amitől egyes törvényhozók tartottak: a közvélemény támogatása nem omlott össze a háború elhúzódásával, a segítségnyújtás nem vált élesen megosztó kérdéssé a két nagy párt szavazói között.

„Nincs elsöprő Ukrajna-fáradtság, amitől mindig féltek” – közölte Samuel Charap, a RAND Corporation nevű think tank szakértője.

Az Oklahomában élő, 27 éves, republikánus szavazó Cameron Hill a háborúval és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni ellenérzéseiről beszélt, sérelmezte a félrevezető propagandát, a tekintélyelvű orosz vezetést, illetve az ukrajnai civilek elleni támadásokat és más visszaéléseket.

Mint mondta, már a konfliktus kezdete óta gyilkolják és erőszakolják a civileket. „Nem tűnt erkölcsösen vezetett hadseregnek már az elején sem” – fogalmazott.

Ezzel szemben méltatta egy ukrán katona bátorságát, akit az oroszok kivégeztek. „Utolsó szavai azok voltak, hogy »Dicsőség Ukrajnának!«” – emelte ki.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Az amerikai felnőtt lakosság nagy többsége úgy gondolja, hogy a konfliktus során Oroszország háborús bűncselekményeket követett el. Nagyjából 54 százalék szerint ráadásul egyedül Oroszország járt el így.

Az idősebbek nagyobb arányban tekintenek az orosz invázióra jogtalan kísérletként az ukrán kormány megdöntésére: a 45 év felettiek körében ennek aránya 79 százalék, míg a fiatalabbaknál 59 százalék.

Összességében az amerikaiak 62 százaléka látja az Egyesült Államok ellenségének Oroszországot, és 48 százalékot rendkívül aggaszt az orosz befolyás világszerte.

Mindazonáltal az emberek ötven százaléka kedvező véleménnyel van az orosz emberekről, szemben a 17 százalékkal, akik kedvezőtlen véleménnyel vannak róluk.

Vlagyimir Putyinról a megkérdezettek mindössze nyolc százaléka van jó véleménnyel.

A helyzetről alkotott álláspontok már korábban az amerikai belpolitika fókuszába kerültek, miután Ron DeSantis floridai kormányzó nemrégiben területi vitaként hivatkozott az ukrajnai háborúra. Elemzők szerint a megjegyzés nyomán gyengült a republikánus elnökjelölt-aspiráns népszerűsége.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG