Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az anyja keres egy eltűnt orosz rabot: attól tart, hogy elküldték harcolni Ukrajnába


Dmitrij Gorogyilov, aki 13 éves büntetését tölti Karéliában, július 4. óta nem lépett kapcsolatba az édesanyjával, aki attól tart, hogy az orosz hatóságok arra akarják kényszeríteni, hogy Ukrajnában harcoljon
Dmitrij Gorogyilov, aki 13 éves büntetését tölti Karéliában, július 4. óta nem lépett kapcsolatba az édesanyjával, aki attól tart, hogy az orosz hatóságok arra akarják kényszeríteni, hogy Ukrajnában harcoljon

Dmitrij Gorogyilov orosz rabnak volt egy szokása: hetente kétszer, hétfőnként és péntekenként felhívta édesanyját, Marinát az észak-oroszországi Petrozavodszk városának börtönéből, ahol 13 éves büntetését tölti, miután elítélték egy kábítószerügyben.

Az utolsó ilyen hívás, egy videochat július 4-én történt, de a kapcsolat rossz volt.

„Azt mondta: Rendben, akkor majd pénteken felhívlak. Letette, de nem hívott pénteken” – mondta Marina Gorogyilova a Szabad Európa Északi Valóság című műsorának.

Marina először nem aggódott. Két nappal később azonban felhívta egy barátja, egy édesanya, akinek gyermeke ugyanabban a börtönben töltötte büntetését, mint Dmitrij. Marina barátnője elmondta neki, hogy fiát, a 44 éves Jevgenyij Jeremenkót Ukrajnában megölték.

„Két napig sokkos állapotban voltam. Nem tudtam, mit tegyek” – mondta Marina.

Miután összeszedte magát, felhívásokat intézett az orosz nyomozóbizottsághoz, a börtönhöz, a regionális büntetés-végrehajtási rendszer tisztviselőihez és az ügyészekhez a harmincéves Dmitrij holléte ügyében, aki korábban az orosz hadseregben szolgált. (A fellebbezések másolatát az Északi Realitás is megszerezte.)

„Kértem őket, hogy folytassanak vizsgálatot. Megírtam az igazat: azt, hogy gyanítom, hogy a fiamat egy pincében tartják fogva azzal a céllal, hogy kényszerítsék, hogy aláírjon egy szerződést az Ukrajnába történő bevetésre. Írtam nekik Jeremenkóról, hogy ugyanabban a börtönben volt, mint a fiam, majd Ukrajnában meghalt” – mondta Marina.

A sorok megerősítése

Marina Gorogyilovának azután indult az orosz büntetés-végrehajtási rendszerben a fia utáni vadászat, hogy független orosz médiumok és jogvédők többször is beszámoltak arról, hogy orosz biztonsági tisztviselők és katonai magáncégek aktívan toboroznak rabokat az ukrajnai harcokhoz.

Fogvatartottak hozzátartozói júliusban azt mondták az IStories független hírportálnak, hogy a foglyokat a hírhedt Wagner magán félkatonai csoportba toborozzák, amelyet feltehetően Putyin közeli munkatársa, Jevgenyij Prigozsin üzletember vezet.

Eközben a Vot Tak (Hát Így) online televíziós csatorna szeptember 1-jén az oroszországi Rosztov régió déli részén fekvő Batajszk városában lévő büntetőtelep rabjait idézte, akik szerint maga Prigozsin nemrég helikopterrel érkezett a börtönbe, és a létesítmény alakulóterén találkozott az összes rabbal.

Úgy tűnik, hogy a foglyok toborzása egy szélesebb körű orosz kampány része, amelynek célja, hogy több embert találjanak az Ukrajnában állomásozó csapatok megerősítésére, amelyek a Kreml inváziója óta súlyos veszteségeket szenvedtek a kijevi erők vártnál erősebb ellenállása miatt.

„A hozzátartozók számos története és a médiában megjelent publikációk sajnos nem javítottak a helyzeten” – mondta Vlagyimir Oszecskin, az orosz foglyokkal való bánásmódot figyelemmel kísérő Gulagu.net jogvédő csoport vezetője a North.Realitiesnek.

Osecskin csoportja rendszeresen tesz közzé jelentéseket különböző orosz régiókból, amelyekben a rabok vagy hozzátartozóik beszámolnak állítólagos próbálkozásokról, amelyek célja, hogy a foglyokat leszerződtessék az Ukrajnában történő harcra.

„Nem fog jelentkezni, hogy embereket öljön Ukrajnában”

Miután a tisztviselők nem válaszoltak a Petrozavodszk 9. számú büntetőtelepén lévő fia sorsával kapcsolatos kérdéseire, Marina elmondása szerint kétszer is elment a létesítménybe, hogy megpróbálja megszervezni a fiával való látogatást – augusztus 20-án és augusztus 29-én.

„Nem engedtek be. Azt mondták, megbüntették. Úgy tűnik, magánzárkába került” – mondta Marina az Északi Valóságnak.

Marina Gorogyilova
Marina Gorogyilova

Marina kísérlete megegyezik barátnője, Tatyana Kotenyeva petrozavodszki nyugdíjas történetével, akinek a fia, Jevgenyij Jeremenko ugyanabban a börtönben ült, mint Marina fia, és akit később állítólag Ukrajnában megöltek.

Kotenyeva a MediaZonának elmondta, hogy miután a fia több héten keresztül nem hívta fel, egy börtönőr telefonált, és közölte vele, hogy a fiát megbüntetik. Június közepén kapott egy hívást a fiától, aki azt mondta, hogy áthelyezik egy másik börtönbe – számolt be a MediaZona.

Kotenyeva a MediaZonának elmondta, hogy augusztus 14-én két idegen érkezett az otthonába, és közölték, hogy Jeremenko július 24-én meghalt Ukrajnában. Holttestét visszaszállították Petrozavodszkba, és négy nappal később eltemették.

Az Északi Realitás kérdéseket küldött Dmitrij Gorogyilov és Jevgenyij Jeremenko ügyével kapcsolatban a Karéliai Szövetségi Börtönszolgálat regionális irodájának, a regionális ügyészeknek, Larisza Bojcsenko regionális emberi jogi ombudsmannak és Tatyana Moszkalkovának, az orosz szövetségi kormány jogvédő ombudsmanjának.

Csak Bojcsenko válaszolt időben ezen írás publikálása előtt. Azt állította, hogy sem maguktól a foglyoktól, sem a hozzátartozóiktól nem kapott panaszt a foglyok ukrajnai harcra való toborzásával kapcsolatban.

Marina Gorogyilova úgy véli, hogy fia, Dmitrij jelenleg azért van magánzárkában, hogy nyomást gyakoroljanak rá, és aláírja az Ukrajnában való katonai szolgálatról szóló szerződést – vagy hogy nyomást gyakoroljanak rá, hogy hallgasson az általa látott toborzási próbálkozásokról.

Nem hiszi, hogy a fia elfogadná, hogy 2018-ban kiszabott, 13 éves büntetése mérsékléséért cserében Ukrajnába küldjék harcolni.

„A gyerekem nem fog bevonulni, hogy a szabadságáért cserében Ukrajnában embereket öljön – mondta az asszony az Északi Realitásnak. – Ezt biztosan tudom. Lehet, hogy kínozzák? Ezt nem tudom. De a fiamat csak ismerem.”

XS
SM
MD
LG