Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A harc befejezésére utasították az Azovstal védőit


Az Azovstal védőinek utolsó napjairól készített fotókat Dmitrij Kozatszki, aki később megadta magát az oroszoknak. 2022. május 19.
Az Azovstal védőinek utolsó napjairól készített fotókat Dmitrij Kozatszki, aki később megadta magát az oroszoknak. 2022. május 19.

Az utolsó ukrán katonák, akik még a mariupoli Azovstal acélműben rejtőztek, azt mondják, Kijev arra utasította őket, hogy hagyják abba a harcot, miközben Oroszország fokozza kelet-ukrajnai támadását és könyörtelenül lövi a Donyec-medencét, amely Zelenszkij elnök szerint a pokolra emlékeztet.

Több mint tizenkét héttel azután, hogy Moszkva elindította invázióját, az orosz erők hatalmas tüzérségi erővel továbbra is támadják a polgári infrastruktúrát, benne lakónegyedeket – közölték az ukrán hatóságok.

„A felsőbb katonai parancsnokság kiadta a parancsot, hogy óvjuk meg helyőrségünk katonáinak életét, és hagyjunk fel a város védelmével” – mondta Denisz Prokopenko, az Azovstalban rekedt zászlóalj katonáinak parancsnoka május 20-án Telegramon egy videóban.

„A civileket evakuálták. A súlyos sebesültek megkapták a szükséges segítséget, és elvitték, hogy később kicseréljék és ukrán kézen lévő területre szállítsák őket” – tette hozzá Prokopenko.

Tisztességgel eltemetni

Azt mondta, hogy a halottak elszállítása az Azovstalból még folyik, és „reméli, hogy a közeljövőben a rokonok és Ukrajna tisztességgel eltemethetik katonáikat”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy az Azovstal acélgyárban eddig csaknem kétezer ukrán harcos adta meg magát.

„Az Azovstal üzemet továbbra is eltorlaszoljuk – mondta Sojgu a televízióban. – A nacionalisták egyre-másra adják meg magukat, hogy fogságba kerüljenek – mondta az ukrán harcosokra utalva. – Eddig 1908 ember tette le a fegyvert.”

Ukrán tisztviselők nem erősítették meg ezt a számot, és független módon sem ellenőrizhető a helyessége.

Az Azovstalt elhagyó katonákat, köztük a sebesülteket a hírek szerint az orosz támogatást élvező szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területre szállították.

Változatlanul célpontban a civilek

Luhanszkban a helyi hatóságok május 20-án azt közölték, hogy az elmúlt 24 órában válogatás nélkül végrehajtott orosz bombázások legalább tizenhárom civil életét követelték és jelentős károkat okoztak.

Tizenkét ember halt meg Szevjerodonyeszk városában, amely ellen sikertelen támadást hajtottak végre – közölte Szerhij Hajdaj, a térség kormányzója. A település Liszicsanszk városával együtt olyan területen található, ahol az orosz csapatok offenzívát indítottak.

Donyeckben „az orosz ellenség hatalmas tüzérségi erővel lőtte a polgári infrastruktúrát, több rakétavetőt is bevetett” – áll az ukrán vezérkar közleményében.

Az ukrán főügyészség azt közölte május 20-án, hogy 232 gyermek halt meg és 427 sebesült meg az orosz invázió kezdete óta.

XS
SM
MD
LG